Om te voorkomen dat een boom “wortel vast” wordt en uiteindelijk uitdroogt of te weinig voeding beschikbaar heeft, is regelmatig verpotten cruciaal. Het verpotten van Bonsai houdt ze niet klein; integendeel, het zal bomen van nieuwe voedingsstoffen voorzien, nodig om te groeien en gedijen.

 

 

Hoe vaak moet ik verpotten?

Hoe vaak een Bonsai verpot moet worden hangt af van de grootte van de pot en de boomsoort. Snel groeiende bomen moeten elke twee jaar worden verpot (soms zelfs elk jaar), terwijl oudere, meer volwassen bomen elke drie tot vijf jaar verpot moeten worden. Verpot niet op een vast schema, maar check je bomen in het begin van de lente door de boom voorzichtig te verwijderen uit de pot. Een Bonsai moet verpot worden als de wortels ronddraaien rondom het wortelsysteem, aan de binnenkant van de pot. Wanneer de wortels nog steeds in grond staan, wacht dan nog een jaar voordat je opnieuw checkt.

 

Roots of Bonsai

Deze boom moet verpot worden aangezien de wortels rondom het wortelsysteem circuleren.

 

Wanneer?

Verpot-werk moet normaal gesproken gedaan worden aan het begin van de lente; wanneer de boom nog net in winterrust is. Op deze manier is het enigszins schadelijke effect van verpotten gereduceerd tot een minimum, aangezien de boom nog niet een volgroeid bladerdek in leven moet houden. Verpotten in de vroege lente zorgt er ook voor dat schade aan de wortels snel zal helen, zodra de boom begint te groeien.

 

Bonsai grondmix

Het kiezen van de goede grondmix is cruciaal voor de gezondheid van je bomen. Het moet goed drainerend zijn om te voorkomen dat de wortels gaan rotten, terwijl ze wel genoeg water moeten kunnen opnemen om de boom te voorzien van vocht. Sommige boomsoorten hebben een speciale grondmix nodig, maar het volgende is geschikt voor de meeste bomen:

Mix Akadama, puimsteen en lavasteen samen in een verhouding van 2:1:1. Wanneer je niet genoeg tijd hebt om vaak te kunnen bewateren, kun je beter een meer water absorberende mix kiezen (gebruik meer Akadama), terwijl je een meer drainerende mix (gebruik meer lavasteen) moet gebruiken als je in een nat klimaat woont. Lees het Bonsai grond artikel voor meer gedetailleerde informatie over grondmix.

 

Het kiezen van de goede grondmix is cruciaal voor de gezondheid van je boom.

 

Bonsai pots

Keuze van Bonsai potten

Het kiezen van een pot die past bij je Bonsai, zowel qua grootte als qua stijl, zijn cruciaal voor de compositie. Voor meer informatie, check het artikel over Bonsai potten en schalen.