Anders dan vaak wordt aangenomen zijn Bonsai bomen geen genetisch gemanipuleerde miniatuur planten. Bonsai zijn normale bomen, opgekweekt als normale plant, maar daarna gevormd tot miniatuurplant. Het stileren van Bonsai bestaat oa. uit regelmatige snoei en bedrading, ook zijn er diverse meer gevorderde technieken ontwikkeld (zoals bijvoorbeeld het accentueren van dood hout).

Een Bonsai vormen uit een starterplant

Het stileren en vormgeven van Bonsai

Dit deel van de website behandeld de twee belangrijkste technieken om Bonsai vorm te geven; snoeien en bedraden.

Zonder twijfel is regelmatig snoeien de belangrijkste manier om een Bonsai te trainen en in miniatuur te brengen en houden. Er zijn twee verschillende technieken: onderhoud-snoei (het onderhouden en verfijnen van de bestaande vorm van een Bonsai) en structuursnoei, waarbij ingrijpend wordt gesnoeid om een ​​boom een basisvorm of -stijl te geven.

Lees meer

Bonsai Beginners Cursus

Bedrading is een cruciale techniek om Bonsai vorm te geven. Door draad om de takken van een boom te wikkelen kun je de takken buigen en van positie veranderen. Het duurt een paar maanden voordat de takken in hun nieuwe vorm gefixeerd zijn. De draad moet dan verwijderd worden.

Lees meer

Door bladeren van een Bonsai te snoeien dwing je de boom om nieuwe bladeren te maken, wat leidt tot kleinere bladeren en een toename van fijne vertakking.

Lees meer

Het tonen van dood hout op Bonsai, in de vorm van jin of shari, kan het karakter van de boom aanzienlijk versterken. Een "jin" is een kaal stuk tak zonder bast en een "shari" is een ontbast deel van de stam.

Lees meer

Bonsai Beginners Cursus

In het japans: Nebari - Een zeer belangrijk aspect van een Bonsai is de nebari; de oppervlaktewortels die visueel evenwicht en stabiliteit bieden aan een boom. Het creëren van een nebari kan met behulp van twee methoden: door het regelmatig wegsnoeien van naar beneden groeiende wortels of door toepassing van ‘afleggen’. Beide methoden zullen hieronder gedetailleerd worden beschreven.

Lees meer

De stam van een Bonsai verdient speciale aandacht, want het is een van de meest opvallende kenmerken van een boom. De volgende kenmerken zullen worden besproken: de wortelvoet, tapsheid, dikte en algemene vorm van de stam.

Lees meer

In het Japans: Yose-ue - Hoewel Bonsai bomen vaak individueel geplant worden, worden bomen in de natuur juist meestal in groepen aangetroffen. Voor het creëren van een Bonsaibos (of groepsbeplanting) hebben we een oneven aantal bomen nodig, gewoonlijk van dezelfde soort. Een oneven aantal leidt tot asymmetrie; een natuurlijke eigenschap. Als de bosbeplanting uit veel bomen bestaat, is een oneven aantal niet meer nodig.

Lees meer

In het Japans: Seki-joju / Ishisuki - De aanblik van bomen die in of op rotsen groeien, kan behoorlijk dramatisch zijn, omdat deze bomen moeten strijden om in een moeilijke omgeving voedingsstoffen te vinden. In Bonsai kunnen deze landschappen nagemaakt worden, vaak doet men dit met dennen of coniferen. Deze handleiding beschrijft in detail hoe je een rotsbeplanting kunt maken.

Lees meer

Het gebruik van aluminium- en koperdraad bij het vormgeven van Bonsai is een relatief recente ontwikkeling, stammend uit de 20ste eeuw.

Lees meer

Inloggen Registreren
Cron Job Starts