De groene Japanse Esdoorn (Acer Palmatum) komt oorspronkelijk uit Japan, China en Korea. Hij dankt zijn botanische naam aan de handvormige bladeren die, in de meeste gevallen, vijf gepunte lobben hebben (‘palma’ is het Latijnse woord voor de palm van je hand). De schors van jongere bomen is normaliter groen of roodachtig en verandert in licht grijs tot grijs bruin over de jaren.

De groen gele bloemen staan in clusters, verschijnen in mei – juni en ontwikkelen zich tot esdoorn zaadjes in de vorm van kleine, gevleugelde nootjes die naar beneden zweven als propellers wanneer deze volwassen zijn. Er zijn ontelbare cultivars van de Japanse Esdoorn. De Japanse Esdoorn heeft veel verschillende kleuren in blad en vorm en komen voor in erg diverse habitatten en groottes. De esdoorn is erg populair als sierplant. De jonge scheuten hebben in de lente geelachtig, oranje of zelfs fel rode bladeren. De Japanse Esdoorn is ook erg bekend om zijn gele, oranje en rode herfst kleuren.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Japanse Esdoorn Bonsai film

 

Specifieke richtlijnen voor de Japanse Esdoorn Bonsai (Acer)

Positie: De Japanse Esdoorn prefereert een zonnige en luchtige positie. Tijdens het heetst van de dag (in de middag) zal hij echter in de lichte schaduw moeten worden gezet om beschadiging van de bladeren te voorkomen - dit is doorgaans in Nederland en België niet nodig. De Japanse Esdoorn is vorst bestendig, zelfs wanneer het tot Bonsai getraind is, maar moet beschermd worden tegen erg sterke vorst (onder -10° C).

Watergift: Een Japanse Esdoorn in een Bonsai pot moet, in de meeste gevallen, tijdens het groeiseizoen, dagelijks bewaterd worden, soms zelfs meerdere keren per dag. Zeker tijdens de heetste periode, als de grond goed drainerend is en de boom gezond en energiek is. Gebruik water dat weinig kalk bevat aangezien de Japanse Esdoorn houdt van een neutrale tot licht zurige PH-waarde.

Bemesting: Zeker voor volwassen Japanse Esdoorn Bonsai is het gebruik van goede organische mest erg belangrijk, aangezien de voedingsstoffen langzaam vrijkomen en deze alle micronutriënten bevat. Volg de dosering instructies nauwkeurig op. Als sterkere groei gewenst is, op bijvoorbeeld jonge planten of ruw materiaal, kun je vloeibare mest er extra elke week bij geven. Voorkom mest met een erg hoog stikstofgehalte om onnodige lange internodiën en grote bladeren te voorkomen.

Snoeien: Het knippen van twijgen kan het hele jaar door gebeuren. Het snoeien van grote takken moet gedaan worden in de herfst om buitensporig bloeden te voorkomen, of in de zomer wanneer de callus groei het krachtigst is. Het is raadzaam om wond-pasta te gebruiken omdat de Japanse Esdoorn erg kwetsbaar is voor sommige schimmel ziektes die binnenkomen door wonden. Knip nieuwe groei terug tot één of twee paren van bladeren. Volwassen Bonsai met een goede vertakking kunnen worden genepen om de twijgen klein te houden. Nadat het eerste paar bladeren ontvouwen is, verwijder je de top die tussen deze twee bladeren ontspringt. Deze methode zal de boom uiteindelijk erg verzwakken en moet alleen doelgericht en bedachtzaam worden toegepast.

Blad snoei (het verwijderen van bladeren tijdens de groeiperiode) kan om het jaar uitgevoerd worden. Dit gebeurt in de vroege zomer om kleinere bladeren en een fijne vertakking te stimuleren. Verwijder alle bladeren, maar houd de bladsteel intact. Gedeeltelijke blad snoei is minder stressvol voor de boom. Je verwijdert dan niet alle bladeren, maar alleen de grootste en degene die dicht op elkaar zitten. Het is ook mogelijk alleen de bladeren snoeien in de sterkste gedeeltes van de boom. Gedeeltelijke blad snoei kan elk jaar worden uitgevoerd aangezien het de boom niet zoveel stress ervaart als bij volledige blad snoei.

Verpotten: Verpot de Japanse Esdoorn eens in de twee jaar en snoei de wortels. Wortel groei is sterk en de pot zal totaal gevuld zijn met wortels na een korte periode. Gebruik een goed drainerend mengsel, bijvoorbeeld Akadama gemixt met Puimsteen en lava steen.

Ziektes en plagen: De Japanse Esdoorn is een vrij sterke plant. Echter wordt de boom in de lente vaak getroffen door bladluizen. Deze kunnen worden bestreden met de reguliere insecticide sprays of met sticks om in de grond te stoppen die het blad licht giftig maken.
Verwelkingsziekte is een schimmel ziekte die er voor kan zorgen dat gedeeltes of de gehele boom afsterft. Op verse snoeiwonden kun je zwarte vlekjes in het hout zien. De ziekte is bijna niet behandelbaar en andere bomen kunnen worden geïnfecteerd door het Bonsai gereedschap. Zorg ervoor dat je je gereedschap schoon houdt en desinfecteert wanneer deze ziekte wordt vermoed.

Vermeerdering: De Japanse Esdoorn kan makkelijk worden vermeerderd door zaaiing of stekken in de zomer. Marcotteren is ook een snel en makkelijke manier om de Japanse Esdoorn te vermeerderen.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Voorbeeld van een Acer Palmatum Bonsai

Japanese Maple Bonsai

Japanse Esdoorn, afbeelding van Walter Pall.

 

Acer Palmatum Bonsai

Japanse Esdoorn Bonsai, door Heike van Gunst.