Het verzorgen van Bonsai bomen is lang niet zo moeilijk als vaak wordt gedacht. Maar omdat de bomen in kleine potjes worden geplant moet je ze wel goed in de gaten houden; regelmatige bewatering en bemesting is bijvoorveeld erg belangrijk.

Hoe moet je een Bonsai boom verzorgen

De basis van Bonsai verzorging

Hoewel Bonsai bomen iets delicater zijn dan de gemiddelde kamerplant, betekend dit niet dat het erg lastig is om ze te verzorgen. Je moet wel op een aantal zaken letten, waaronder de bewatering, bemesting en de plaats waar je je Bonsai neerzet.

De verzorging van Bonsai is een onderdeel wat uitgebreid aan bod komt in onze online Bonsai cursus, speciaal voor beginners. Voor meer informatie en een gratis les, zie de Bonsai Beginners Cursus.

Bonsai standplaats

Beslissen op welke plek je bomen komen te staan kan moeilijk zijn, aangezien vele factoren (zoals het lokale klimaat, tijd van het jaar, boomsoort etc.) in gedachte moeten worden gehouden. Het beste is om uit te zoeken welke boomsoort je hebt en specifieke tips over de standplaats op te volgen.

Lees meer

Bonsai Beginners Cursus

Bonsai bewatering

Het meest belangrijke onderdeel van de Bonsai verzorging is het watergeven. Hoe vaak een Bonsai boom water nodig heeft is afhankelijk van diverse factoren (zoals de boomsoort, de grootte van de boom, de grootte van de pot, de tijd van het jaar, grondmengsel en klimaat). Je moet een Bonsai dus niet op een vast schema bewateren, maar op observatie.

Lees meer

Bonsai bemesting

Regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen is cruciaal voor de gezondheid van Bonsai. Bomen in de volle grond kunnen hun wortelsysteem uitbreiden opzoek naar voeding; Bonsai daarentegen zijn geplant in vrij kleine potjes en moeten worden bemest om de voedingswaarde van de grond aan te vullen.

Lees meer

Bonsai verpotten

Om te voorkomen dat een boom “wortel vast” wordt en uiteindelijk uitdroogt of te weinig voeding beschikbaar heeft, is regelmatig verpotten cruciaal. Het verpotten van Bonsai houdt ze niet klein; integendeel, het zal bomen van nieuwe voedingsstoffen voorzien, nodig om te groeien en gedijen.

Lees meer

Bonsai Beginners Cursus

Bonsai substraat

De juiste substraten samenstellen voor je Bonsai bomen is van groot belang. De juiste grondmix zorgt voor toevoer van voldoende voedingsstoffen naar je bomen, maar het moet ook voldoende water en lucht doorlaten en tegelijkertijd voldoende water vasthouden. Veel (online) Bonsaishops bieden kant en klare substraten aan, maar het zelf mengen bespaart je geld en je kunt het meest geschikte substraat samenstellen per boomsoort.

Lees meer

Een Bonsai pot kiezen

Een boom is een boom, en pot is alleen maar een pot. Het wordt geen Bonsai totdat deze twee zijn gecombineerd en samen harmonieus overkomen. Een groot gedeelte van de kunst van Bonsai is de ervaring van een boom die gescheiden is van zijn grondelijke vastzetting en nu een leven leidt in een pot. Het fascineert ons.Lees meer

Bonsai ziekten en plagen

Net zoals elke andere levende plant kunnen Bonsai bomen geïnfecteerd raken met ziektes en ongedierte. Echter, wanneer je planten goed worden verzorgd en gezond zijn, is de kans op infectie gereduceerd tot een minimum.

Lees meer

Bonsai overwinteren

In de herfst beginnen buiten bomen zich voor te bereiden voor de aankomende winter door het verharden van nieuwe groei en (voor loofbomen) het laten vallen van bladeren om vochtverlies tegen te gaan.

Lees meer

Inloggen Registreren