Het verzorgen van Bonsai bomen is lang niet zo moeilijk als vaak wordt gedacht. Maar omdat de bomen in kleine potjes worden geplant moet je ze wel goed in de gaten houden; regelmatige bewatering en bemesting is bijvoorveeld erg belangrijk.

Hoe moet je een Bonsai boom verzorgen

De basis van Bonsai verzorging

Hoewel Bonsai bomen iets delicater zijn dan de gemiddelde kamerplant, betekend dit niet dat het erg lastig is om ze te verzorgen. Je moet wel op een aantal zaken letten, waaronder de bewatering, bemesting en de plaats waar je je Bonsai neerzet.

De verzorging van Bonsai is een onderdeel wat uitgebreid aan bod komt in onze online Bonsai cursus, speciaal voor beginners. Voor meer informatie en een gratis les, zie de Bonsai Beginners Cursus.

Bonsai bewatering

Het meest belangrijke onderdeel van de Bonsai verzorging is het watergeven. Hoe vaak een Bonsai boom water nodig heeft is afhankelijk van diverse factoren (zoals de boomsoort, de grootte van de boom, de grootte van de pot, de tijd van het jaar, grondmengsel en klimaat). Je moet een Bonsai dus niet op een vast schema bewateren, maar op observatie.

Lees meer

Bonsai bemesting

Regelmatig bemesten tijdens het groeiseizoen is cruciaal voor de gezondheid van Bonsai. Bomen in de volle grond kunnen hun wortelsysteem uitbreiden opzoek naar voeding; Bonsai daarentegen zijn geplant in vrij kleine potjes en moeten worden bemest om de voedingswaarde van de grond aan te vullen.

Lees meer

Bonsai verpotten

Om te voorkomen dat een boom “wortel vast” wordt en uiteindelijk uitdroogt of te weinig voeding beschikbaar heeft, is regelmatig verpotten cruciaal. Het verpotten van Bonsai houdt ze niet klein; integendeel, het zal bomen van nieuwe voedingsstoffen voorzien, nodig om te groeien en gedijen.

Lees meer

Bonsai standplaats

Beslissen op welke plek je bomen komen te staan kan moeilijk zijn, aangezien vele factoren (zoals het lokale klimaat, tijd van het jaar, boomsoort etc.) in gedachte moeten worden gehouden. Het beste is om uit te zoeken welke boomsoort je hebt en specifieke tips over de standplaats op te volgen.

Lees meer

Bonsai Kalender

Het is logisch dat we aan een Bonsai werken op het moment dat we het beste resultaat kunnen verkrijgen, waarbij we het natuurlijke proces van de plant zo min mogelijk proberen te verstoren. Stress veroorzaken bij een plant zal het ontwikkelingsproces van de plant vertragen, het is dus van belang dat we de werkzaamheden op het juiste moment uitvoeren!

Lees meer

Subcategorieën

Gevorderde verzorgingstechnieken

Enkele onderwerpen die we hier behandelen zijn het kiezen van de juiste grondmix, de selectie van een goede Bonsai pot en de bescherming tegen insecten. Laten we direct beginnen.

Lees meer

Online Bonsai cursussen

De Bonsai Beginners Gids, eBook

Inloggen Registreren