Bonsai is een fascinerende kunstvorm, een unieke combinatie van botanische en esthetische aspecten. De Bonsai kunst komt oorspronkelijk uit het Chinese keizerrijk en werd overgenomen door de Japanners tot wat we vandaag kennen als "Bonsai boom". Letterlijk betekend Bonsai "geplant in een pot".

Bonsai introductie

Definitie en geschiedenis van Bonsai

Om meer over Bonsai te leren, kijken we in dit onderdeel van de site naar de betekenis en geschiedenis van deze levende kunstvorm. De Chinezen begonnen al 2000 jaar geleden met het vormen van miniatuur landschappen. Hoe groter het verschil tussen het originele landschap en de miniatuur versie, hoe krachtiger de spirituele werking was. Pas gedurende de Kamakura periode (ongeveer 700 jaar geleden) werd deze kunst overgenomen door de Japanners, en aangepast aan eigen gebruiken en tradities. Zo ontstond een duidelijke Japanse stijl, die vaker een individuele boom toonde dan een compleet landschap. Deze bomen zijn wat we vandaag kennen als ‘Bonsai’.

Het woord ‘Bon-sai’ (vaak verkeerd gespeld als 'bonzai') is afgeleid uit het Japans en betekent letterlijk ‘geplant in container’. Breder gezien is het de verzameling technieken om een boom op te kweken, te vormen en te verzorgen op een zodanige manier dat hij er natuurlijk en oud uitziet.

Lees meer

Bonsai Beginners Cursus

Hoewel het woord "Bon-sai" en de kunst waarnaar dit verwijst gezien worden als uitgesproken Japans, komt het oorspronkelijk uit China. Omstreeks 700 voor Christus zijn de Chinezen begonnen met het kweken van miniatuurbomen in potten.

Lees meer

Er zijn veel standaard stijlen waarin bomen kunnen worden gevormd. Deze vormen zijn gebaseerd op omstandigheden in de natuur en worden vervolgens toegepast op Bonsai bomen.

Lees meer

Subcategorieën

Gerelateerde kunstvormen

De kunst en technieken van Bonsai vinden hun oorsprong in het Chinese keizerrijk. Pas in de Kamakura periode, zo’n 700 jaar geleden, namen de Japanners de kunst van Bonsai, maar ook veel gerelateerde kunstvormen over. Denk bijvoorbeeld aan kijkstenen (Suiseki), het houden van Koi karpers (Nishikigoi) en aan Japanse tuinen. In dit onderdeel onderzoeken we deze aan Bonsai gerelateerde...

Lees meer
Inloggen Registreren
Cron Job Starts