Het meest belangrijke onderdeel van de Bonsai verzorging is het watergeven. Hoe vaak een Bonsai boom water nodig heeft is afhankelijk van diverse factoren (zoals de boomsoort, de grootte van de boom, de grootte van de pot, de tijd van het jaar, grondmengsel en klimaat). Je moet een Bonsai dus niet op een vast schema bewateren, maar op observatie.

 

 

Hoe vaak moet ik mijn Bonsai boom watergeven?

Zoals hierboven al is aangegeven, is het afhankelijk van teveel factoren om exacte richtlijnen te geven hoe vaak een Bonsai boom water nodig heeft. In plaats hiervan moet je leren om je Bonsai bomen te observeren om te weten wanneer ze water nodig hebben. De volgende basis richtlijnen zullen je helpen om op de juiste momenten water te geven:

  • Geef je bomen water wanneer de grond iets droog wordt
    Dit betekent dat je de Bonsai boom geen water moet geven als de grond nog nat is, alleen wanneer deze iets droog aanvoelt. Gebruik je vingers om de grond te controleren op ongeveer 1 cm diep. Naarmate je meer ervaring ontwikkeld zal je kunnen zien (in plaats van voelen) wanneer een Bonsai boom water nodig heeft.

  • Geef nooit uit routine water
    In plaats van al je Bonsai bomen water te geven uit dagelijkse routine is het beter om je Bonsai bomen individueel te observeren totdat je precies weet wat je moet doen.

  • Gebruik de juiste grondmix
    De grondmix kan van grote invloed zijn op hoe vaak een Bonsai boom water nodig heeft. Voor de meeste Bonsai bomen zou een grondmix van: akadama, Bims en Lava gemixt in een verhouding van ½ - ¼ - ¼ goed moeten zijn. Echter wanneer je de Bonsai bomen niet dagelijks water kunt geven, gebruik dan een grondmix die meer water vasthoudt (door meer akadama te gebruiken of zelfs potgrond toe te voegen aan de mix). Lees het artikel over Bonsai grondmixen voor meer informatie.

 

Potbound bonsai tree

Als je deze Bonsai boom water geeft, zal het meeste water er direct aan de onderkant weer uitlopen. De wortelkluit is zo compact dat de boom nog maar moeilijk water kan opnemen. Deze boom dient verpot te worden!

 

Wanneer?

Het maakt niet zoveel uit op welk tijdstip je Bonsai bomen water geeft. Maar het is af te raden om in de middag water te geven met zeer koud water. De grondmix is dan opgewarmd door de zon en zal snel afkoelen bij het gebruik van koud water. Hoewel dit in overweging moet worden genomen, moet het altijd duidelijk zijn dat je de bomen water moet geven wanneer de grond droog wordt, ongeacht het tijdstip van de dag!

 

Hoe geef ik mijn Bonsai water?

Zoals eerder uitgelegd, moet er water gegeven worden wanneer de grondmix licht droog is. Als de Bonsai boom water nodig heeft, moet deze grondig natgemaakt worden zodat het hele wortelstelsel goed nat is. Om dit te bereiken moet men water blijven geven tot het water aan de onderkant door de drainage gaten in de pot naar buiten komt, eventueel kan dit proces na enkele minuten worden herhaald.

Geef je Bonsai boom water van bovenaf met een gieter met een fijne sproeikop. Dit zorgt ervoor dat de grond niet wegspoelt bij het watergeven. Het gebruik van regenwater is beter, hierin zitten geen toegevoegde chemicaliën. Maar als dit niet mogelijk is kan men zonder problemen gewoon leidingwater geven. Er zijn ook automatische watergeefsystemen, maar deze zijn over het algemeen vrij prijzig.

De bewatering van Bonsai is een onderdeel wat ook aan bod komt in onze online Bonsai cursus, speciaal voor beginners. Voor meer informatie en een gratis les, zie de Bonsai Beginners Cursus.

 

 

Watering a bonsai tree

Als je water geeft, doe het dan grondig. Zorg dat de hele wortelkluit goed nat wordt!