In de herfst beginnen buiten bomen zich voor te bereiden voor de aankomende winter door het verharden van nieuwe groei en (voor loofbomen) het laten vallen van bladeren om vochtverlies tegen te gaan.

Tijdens de overwintering komen bomen in een staat van winterrust, welke erg belangrijk is voor Bonsai bomen. Bescherm ze niet te veel door ze bijvoorbeeld binnen te plaatsen; (sub)tropische bomen zijn een uitzondering en behoren wel binnen geplaatst te worden gedurende de winter.

 

 

Beschermen van Bonsai bomen in de winter

In de natuur worden bomen regelmatig blootgesteld aan temperaturen van -10 graden Celsius en lager. De wortels van deze bomen bevinden zich te diep in de grond om te bevriezen. Om die reden, wanneer de wortels van Bonsai bomen beschermd zijn, zijn lage temperaturen geen serieus probleem aangezien het loof zichzelf beschermt wanneer de boom de periode van winterslaap begint.

Het houden van Bonsai in een onverwarmde kas kan handig zijn bij erg lage temperaturen, om de reden dat de wortels anders snel bevriezen in de kleine potjes. Wanneer geen kas voorhanden is, breng dan bescherming aan om de potten heen, om de wortels te beschermen.

Wanneer de bomen in winterrust zijn, pas dan op dat je bomen niet voor een langdurige tijd worden blootgesteld aan hoge temperaturen (bijvoorbeeld in een kas op een zonnige dag als deze opwarmt), omdat dit ze misschien uit winterrust haalt. Wanneer het na zo`n warme periode weer kouder wordt, dan verliest de boom zijn natuurlijke winter-bescherming en sterven de jonge knoppen af.

Tijdens het overwinteren moet je goed op je bomen letten. Bewater wanneer de grond uitdroogt, de bomen hebben in winterrust weinig water nodig dus pas op dat je niet teveel water geeft. Controleer je bomen ook regelmatig op insecten of infecties. Tijdens de lente kun je je bomen weer naar buiten halen, maar wees alert om de nieuwe groei te beschermen tegen late vorst.