Net zoals elke andere levende plant kunnen Bonsai bomen geïnfecteerd raken met ziektes en ongedierte. Echter, wanneer je planten goed worden verzorgd en gezond zijn, is de kans op infectie gereduceerd tot een minimum.

Zorg ervoor dat je bomen in een goede grond mix staat, je begrijpt hoe en hoe vaak je moet bewateren, je niet te weinig of juist teveel bemest en je bomen op de juiste positie staan. Ondanks dat de kans op infectie bij gezonde bomen laag is, kunnen ze nog steeds geïnfecteerd raken. Aangezien het vaak moeilijk is om de ziekte goed te identificeren, is het handig om foto's te maken en hulp te vragen op ons Bonsai forum.

 

 

Identificeren van Bonsai ziektes en ongedierte

Dit zijn de meest voorkomende problemen die mensen hebben ervaren bij hun Bonsai bomen:

 

Bladeren die dood gaan

Bladeren worden plotseling geel en vallen dan af. Dit is vaak het resultaat van een plotseling tekort aan water. Wanneer de bladeren langzaam geel worden en dood gaan is het vaak het probleem van teveel water, onder bemesting of over bemesting.

 

Insecten die vaak worden gezien op Bonsai bomen

Probeer de insecten te identificeren door het te vragen op ons Bonsai forum, of door ze te vergelijken met de foto's hieronder.

 

Bladluizen

Aphids on a bonsai tree

 

Aphids

 

Spintmijten

Spider mites on a Bonsai tree

 

Wolluizen

Mealy bugs on a Bonsai tree

 

Taxuskever

Vine weevils on a Bonsai tree

 

Schaal insecten (dop of schildluizen)

Scales on a Bonsai tree

 

Rupsen

Caterpillar on a Bonsai tree

 

Mieren

Ants on a Bonsai tree

 

Nadat je het insect hebt geïdentificeerd raden we aan een insecticide (chemisch of organisch) te kopen om je boom mee te behandelen; volg de instructies aandachtig. Goed is te beginnen met een halve dosis in het begin, als het nodig is kun je altijd de dosis verhogen.

 

 

Virussen en Schimmels

Virussen kunnen ontdekt worden door verkleurde bladeren en plotselinge sterfte van takken. Plaats de geïnfecteerde boom apart van je andere bomen om verdere verspreiding te voorkomen. Behandel door het verwijderen van de geïnfecteerde delen van de boom en het aanbrengen van fungicide spray.