In het Japans: Seki-joju / Ishisuki - De aanblik van bomen die in of op rotsen groeien, kan behoorlijk dramatisch zijn, omdat deze bomen moeten strijden om in een moeilijke omgeving voedingsstoffen te vinden. In Bonsai kunnen deze landschappen nagemaakt worden, vaak doet men dit met dennen of coniferen. Deze handleiding beschrijft in detail hoe je een rotsbeplanting kunt maken.

 

 

Wanneer?

Het planten van bomen in een rots moet in de vroege lente gebeuren.

 

Hoe maak je een rotsbeplanting?

Allereerst moeten we een geschikte rots vinden. Die rots moet veel scheurtjes en gaten hebben, waar de boom zijn wortels in kan laten groeien. Sommige gespecialiseerde Bonsai winkels verkopen geschikte rotsen. Selecteer vervolgens de boom of bomen die je gebruikt om de rots mee te beplanten. Dennen zijn sterk en geschikt voor beplanting in een rots maar ook andere naaldbomen en loofbomen kunnen worden gebruikt. De geselecteerde bomen moeten gezond zijn en lange wortels hebben, dus plant ze tenminste een jaar in een grote container voordat je ze gebruikt voor de rotsbeplanting. Uiteindelijk bereidt je het substraat voor door akadama en compost in een verhouding van ½ tot ½ te mengen - je kunt zelfs keto toevoegen om het mengsel wat steviger te maken (lees het Bonsaisubstraatartikel voor meer gedetailleerde informatie over grondmengsels voor verschillende soorten bomen, klimaten, enz.).

Nadat je de rots en de boom hebt geselecteerd, kun je het stappenplan hieronder volgen om rotsbeplantingen te creëren.

 

En dan? Nazorg

Nadat je de rotsbeplanting hebt gemaakt, kun je de compositie afronden door de rots op een platte plaat te plaatsen. Snoei de boom na het planten op de rots om de vraag naar voedingsstoffen te verlagen. Begin een maand later met bemesten, aangezien de beperkte hoeveelheid grond zijn voedingswaarde snel verliest. Geef ook regelmatig water, want de grond droogt snel uit. Verpotten is vaak erg lastig, dit wordt slechts zelden gedaan bij rotsbeplantingen.