In het Japans: Yose-ue - Hoewel Bonsai bomen vaak individueel geplant worden, worden bomen in de natuur juist meestal in groepen aangetroffen. Voor het creëren van een Bonsaibos (of groepsbeplanting) hebben we een oneven aantal bomen nodig, gewoonlijk van dezelfde soort. Een oneven aantal leidt tot asymmetrie; een natuurlijke eigenschap. Als de bosbeplanting uit veel bomen bestaat, is een oneven aantal niet meer nodig.

 

 

Wanneer?

De vroege lente is de beste tijd van het jaar om een ​​groepsbeplanting te maken, gelijk aan het moment waarop de gebruikte boomsoort normaal gesproken verpot moet worden.

 

Hoe maak je een Bonsai bos

Allereerst moeten geschikte Bonsaiplanten geselecteerd worden. Een groepsplanting moet bestaan ​​uit bomen van verschillende grootte, een paar lange voor in het midden en een aantal kleinere planten aan de zijkanten. Gebruik bomen die min of meer rechtop groeien, omdat een samenstelling van verschillende vormen van bomen er onnatuurlijk kan uitzien. Hoeveel bomen er in totaal gebruikt worden, is een persoonlijke keuze.

Het selecteren van de juiste schaal is erg belangrijk. Kies een grote en vrij ondiepe pot en let op de normale richtlijnen voor het bepalen van kleur, etc.

Gebruik een grondmengsel van akadama, puimsteen en lavarots gemengd in een verhouding van ½ tot ¼ tot ¼ (lees het Bonsai substraat artikel voor meer gedetailleerde informatie over grondmengsels voor verschillende soorten bomen, klimaten, enz.).

Nadat je de bomen en de pot hebt geselecteerd, kun je het stappenplan hieronder volgen om de groepsbeplanting te creëren.

 

En dan? Nazorg

Plaats de nieuw gevormde Bonsaigroep voor minstens een paar maanden in de schaduw en wacht met het trainen van de bomen tot de volgende lente. Lichte snoei kan direct na de vorming worden toegepast.