Dit artikel is geschreven door Takanori Aiba, een artiest die van Bonsai materiaal zeer bijzondere 'boomhuizen' ontwierp.

“Toen ik nog klein was, was ik compleet verslaafd aan modeltreinen. Ik kon uren kijken naar de treinen die op rails dwars door mijn slaapkamer gingen. Echter, mettertijd verplaatste mijn aandacht zich, en richtte ik mij op Bonsai”.

 

 

Hoe het begon; van idee tot Bonsai boomhuis

De treintjes reeds lang vergeten, bracht ik rond mijn 35-e een bezoek aan het Museum of Natural History in Central Park, New York. Elke keer als ik in New York moest zijn voor werk, bracht ik een bezoek aan dit museum. De dioramas zijn dankzij oog voor detail geweldig om te bekijken, en het museum is vol met fossielen van planten en dieren. Achter het museum is een winkeltje waar allerhande wetenschappelijke artikelen te koop zijn. Denk aan vlinders, botten en souvenirs. Op een dag ging ik naar het museum en kwam ik toevallig in de winkel. Een ruime verzameling van insect diorama’s onder glazen koepels trokken mijn aandacht. Toen ik ze zag staan ging er een rilling van emotie door me heen. De kleine landschapjes leken alsof ze zo uit het bos waren overgenomen. Tijd leek stil te staan. Een moment later had ik het gevoel alsof ik een Bonsai wereld, een miniatuur wereld in gestapt was. De tijd stond stil en opeens had ik een flashback: Ik stond weer als klein kind met verwondering te kijken naar een miniatuurwereld.

 

Bonsai tree house

Bonsai boomhuis (diorama) door Takanori Aiba

 

Bonsai treehouse by Takanori Aiba

Close-up van een van de boomhuizen

 

Sindsdien ben ik bezig met het creëren van Bonsai dioramas. De wereld waarin ik werk neemt me helemaal op, en hoe dieper ik in de miniatuur wereld duik, des te treffender zijn de kunstwerken die ik bouw. In mijn werk bouw ik werelden die niet bestaan op aarde. Door mezelf helemaal in te leven in de miniatuur wereld kan ik objecten verkleinen tot op de juiste schaal. Misschien is het hard voor te stellen. Maar een kegel komt mij voor als een gebouw met dertig verdiepingen. Een mooie oude staartklok is zo groot als het Empire State Building of luxueus hotel. Maar ook het omgekeerde is het geval. Een miniatuur eilandje met huisje op het strand in een van de dioramas wordt tot eigen privé eiland. Ik leef gedeeltelijk in mijn Bonsai wereld.

 

 

Bonsai diorama takanori aiba

 

Bonsai tree house

 

Bonsai tree house drawing

Tekening van een Bonsai boomhut door Takanori Aiba

 

Hoewel het voor anderen onmogelijk is om mijn ervaringen mee te beleven ben ik ervan overtuigd dat ook anderen soortgelijke ervaringen kunnen hebben. Door zelf miniatuurwerelden te creëren, bepaal je de regels en verhalen van de miniatuurwereld. Als ik een diorama af heb, geniet ik ervan om in de miniatuurwereld verhalen te beleven. Stiekem hoop ik dat veel mensen de kans krijgen ook een dergelijke ervaring te hebben.

 

Enkele detailfoto's van het Bonsai Boomhuis

 

Bonsai treehouse

 

Takanori Aiba tokyo good idea

 

Fantasy bonsai treehouse

 

Bonsai by Takanori Aiba

 

Takanori Aiba (相羽高徳) is in 1953 geboren in Yokohama (Japan). Hij studeerde Japanse textiel aan Tokyo Zokei Universiteit. Sinds 2003 werkt hij aan 3-dimensiale kunst, waarbij hij zijn kennis en ervaring in architectuur toepast. Door: Takanori Aiba, Tokyo Good Idea Development Institute Co., Ltd. Vertaald door: J Ferwerda.