De zilverberk is een loofboom, inheems in Europa en delen van Azië, en is bekend voor zijn karakteristieke witte schors.

Hij kan een hoogte van 25m bereiken met een slanke stam die zelden een diameter van 40 cm overschrijdt. Jonge bomen hebben een goudbruine schors die eerst wit wordt en later afpelt in papierachtige vlokken. Bij oude bomen wordt de schors gedeeltelijk ruw en zwartachtig. De berk heeft een elegante vorm met flexibele hangende twijgen die met de wind mee bewegen. De bladeren zijn driehoekig met dubbel getande zaagvormige zijkanten. De bladeren zijn licht tot mid-groen en worden geel in de herfst alvorens af te vallen. In de lente worden de vrouwelijke katjes volwassen en de mannelijke katjes verspreiden dan grote hoeveelheden pollen die door de wind getransporteerd worden. De kleine gevleugelde zaden rijpen in de late zomer en worden ver verspreid door de wind.

Berken zijn zeer geschikt als bonsai, vooral omdat ze goed groeien in een bonsai pot en ze horen tot de meest vorstbestendige soorten, maar laten af en toe zonder reden een tak afsterven. Dit kan een grote uitdaging betekenen omdat dan dikwijls een verandering van vormgeving nodig is. Er zijn verschillende andere berkensoorten en cultivars die kunnen gekozen worden als bonsai en die gelijkaardige karakteristieken en noden hebben.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifieke bonsai verzorgingshandleiding voor de Zilverberk bonsai

Positie: Berken houden van een heldere, zonnige plek en moeten aan elk weer worden blootgesteld. Gedurende een periode van extreme hitte is het misschien aangeraden om hem te beschermen tegen de middagzon om verbrande bladeren te voorkomen.

Watergifte: De berk is een zeer dorstige boom en heeft in de zomer veel water nodig. Als je overdag werkt zou je eventueel de pot in een ondiepe schaal met water kunnen plaatsen gedurende de heetste periode om de boom genoeg water te geven. Maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de wortels niet constant in het water zitten. In de winter moet de berk lichtjes vochtig gehouden worden.

Bemesting: Geef vaste organische meststoffen iedere 4 weken of gebruik iedere week een vloeibare meststof gedurende het groeiseizoen. Geef altijd vloeibare meststoffen op een vochtige grond.



Snoeien en bedraden: de berk verdraagt bijsnijden en snoeien zeer goed, maar het hout rot zeer snel als je grote snoeiwonden maakt. Dit leidt dikwijls tot holle stammen. Als je de takken en twijgen in een hangende vorm wil stylen zal je ze moeten bedraden omdat zeer dikwijls de nieuwe scheuten verticaal blijven groeien. Zwakkere takken hebben de neiging af te sterven als ze bedraad worden. Spandraden of gewichten zijn soms betere manieren om de takken van een berk te vormen.

Verpotten: Verpot de berk iedere 2 tot 4 jaar. Ongeveer 1/4de van de wortels kan worden verwijderd. De berk stelt geen hoge eisen aan de grond. Maar alhoewel de boom veel water nodig heeft gebruik je toch best een goed drainerende grondmix.



Vermeerdering: De Berk bonsai wordt gemakkelijk vermeerderd vanuit zaad, maar er kunnen ook half afgeharde stekken genomen worden.



Plagen en ziektes: Bladluizen en larven van de zaagvlieg kunnen de berk aanvallen, maar dat kan behandeld worden met een specifiek insecticide. Als berkenroest optreedt is er een speciaal schimmeldodend middel nodig.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

Zilverberk bonsai boom

Zilverberk bonsai boom

Zilverberk bonsai boom.