De Chinese peper (ook wel Zanthoxylum piperitum) is een subtropische boom met kleine tegenovergestelde blaadjes en wordt veel gebruikt voor binnenBonsai. De boom dient beschermt te worden tegen temperaturen onder de 10° C.

De Chinese peper (die ook Sichuan peper genoemd wordt) komt voor in veel delen van Azië en vooral in de Himalaya, Japan en Korea. Meestal groeit de plant als struik en kan 2m hoog worden. Van de vruchten van de Chinese peper kunnen pittige kruiden gemaakt worden, ondanks dat de plant geen familie is van de echte zwarte peper. Het is een tweehuizige plant met mannelijke en vrouwelijke exemplaren. De kleine gepaarde blaadjes zijn donkergroen en glimmen. De stam en takken hebben stekels die ervoor zorgen dat bedraden soms een pijnlijke ervaring is. De bloemen hebben een groengele kleur, de volwassen vruchten zijn rood en zien er uit als pepers.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

 

Specifieke Bonsai verzorgingsrichtlijnen voor de Chinese peper en Sichuan peper Bonsai

Positie : in een warm klimaat kan de Chinese peper het hele jaar door buiten gehouden worden. In een milder klimaat (zoals Nederland) kan de boom vanaf mei tot september op een wind vrij en zonnige plaats of half zon half schaduw neergezet worden. Vanaf de herfst tot de lente zal de boom op een plaats met veel licht en temperaturen tussen de 16° C en 23° C neergezet moeten worden. Als de Chinese peper op een plaats staat met voldoende licht en temperatuur zal de plant door blijven groeien. De temperatuur mag niet onder de 10° C komen. Als de ramen in de winter open gezet worden om te ventileren zorg er dan voor dat de boom niet in de koude tocht komt te staan.

Bewateren : De Chinese peper houdt van flink wat water in de zomer, maar houdt niet van een continue te veel aan vocht. Als de grond goed drainerend is dient u goed water te geven indien de toplaag van de grond opdroogt. In de winter zal er in mindere mate bewaterd hoeven te worden, staat de boom boven een radiator wees dan waakzaam dat de wortelkluit nooit volledig uitdroogt. 


Bemesten : Gebruik een vloeibare meststof om de twee weken van de lente tot de herfst en eenmaal per maand in de winter volgens de instructies op de verpakking van de meststof. Tijdens de zomer kunt u ook een vaste organische meststof gebruiken.

Snoeien en bedraden : Nieuwe scheuten kunnen nadat er vier nieuwe bladeren zijn gegroeid terug gesnoeid worden tot twee blaadjes. Ontblader de peperboom nooit volledig. Bedrading kan gedurende het hele jaar toegepast worden. Doelgericht snoeien en het gebruik van spandraden helpen om de boom te ontwikkelen naar een juiste boomvorm.


Verpotten : Verpot de boom om het jaar en pas dan wortelsnoei toe, oudere bomen kunnen om de drie jaar verpot worden. Een geschikte grondmix is akadama, bims en humus in gelijke delen.

Vermeerdering : De Chinese peper kan worden opgekweekt uit zaden, door middel van stekken en ook marcotteren is mogelijk.Ziektes en plagen : Als de boom binnenshuis of in een kas overwintert kunt u last van luis of spint krijgen, schild of dopluis zijn minder voorkomend bij de Chinese peper boom.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Chinese peper, Sichuan peper (Zanthoxylum / Xantoxylum piperitum)

Chinese peper, Sichuan peper (Xantoxylum piperitum) Bonsai