Eiken zijn sterke bomen, de meesten zijn loofbomen maar sommige zijn groenblijvend, ze produceren zeer karakteristiek fruit (eikels). Er zijn enkele honderden eikensoorten die in Europe, Noord-Afrika, Zuidwest Azië, Centraal en Noord-Amerika groeien.

De Europese Eik ( Quercus Robur) en de Amerikaanse Witte eik ( Quercus Alba) lijken zowel in uiterlijk als met karakteristieken sterk op mekaar. Beide soorten zijn loofbomen en vorst/winterhard. Volwassen bomen kunnen tot 40 meter hoog en 800 jaar oud worden. De machtige stammen kunnen een diameter van 120cm bereiken. Eikenhout wordt sinds de oudheid gebruikt voor het bouwen van huizen, schepen, gereedschap en meubels. Veel wilde dieren eten de eikels. De zware takken van de bomen buigen naar buiten en ontwikkelen een karakteristieke zigzaglijn. De kruin wordt wijd bij oude bomen. De gelobte bladeren zijn 10-20 cm lang, donkergroen en worden geel en bruin in de herfst. Veel zuiderse en mediterrane eiken zijn groenblijvend en niet vorst-resistent, sommigen zijn kleinere bomen of zelfs struiken. Eiken zijn zeer geschikt als bonsai en gemakkelijk in onderhoud, maar zelfs vorst tolerante soorten vragen bescherming in de winter als ze in containers geplant zijn.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifieke bonsai verzorgingsrichtlijnen voor de Eik Bonsai boom

Positie: Eiken prefereren een luchtige plaats in de volle zon gedurende het groeiseizoen. De Europese Eik, de Witte eik en andere noordelijke eikensoorten zijn vorstbestendig als ze in volle grond groeien maar ze hebben winterbescherming nodig als ze in containers geplant zijn. Een koude maar vorstvrije serre, garage of schuur is een goede winter plaats voor een Eik bonsai.

Bewateren: geef de eik grondig water als de grond droog wordt, maar vermijd een constant natte grond. Geef minder water in de winter maar laat de wortelkluit nooit volledig uitdrogen.

Bemesting: Gebruik een keer per maand een vaste organische meststof of iedere week een vloeibare meststof gedurende het groeiseizoen. Geef geen meststof met een hoge stikstofwaarde want dat zou kunnen leiden tot grote bladeren, lange internodes en een verhoogde gevoeligheid voor insecten en meeldauw.

Snoeien en bedraden: Sterk snoeien wordt gedaan in de vroege lente voor de knoppen opengaan. Sterke eindknoppen kunnen dan ook verwijderd worden. Nieuwe scheuten worden terug gesnoeid tot 2 bladeren. Ontblader eiken niet volledig want dat zou de boom te sterk verzwakken maar je kan wel de sterkste bladeren nu en dan verwijderen. Snoei de bovenste delen van de kroon met aandacht want daar is sterkere groei dan bij de lagere takken.
Als eiken bedraad worden verwijder de draad dan zeker voor hij in de schors ingroeit. Ingroei littekens zullen zeer lang zichtbaar zijn. Spandraden kunnen daarentegen een goed alternatief zijn.

Verpotten: Jonge eiken moeten iedere 2 jaar verpot worden, oudere bomen elke 3 tot 5 jaar in de lente voor de knoppen open gaan. Snoei niet meer dan 1/3de van de wortels.

Vermeerdering: Eiken worden gemakkelijk vermeerderd vanuit zaad. Scheuten en marcotten wortelen in de meeste gevallen niet.

Ongedierte en ziektes: eiken hebben dikwijls last van poederige meeldauw. Besproeien met een mengeling van 1 deel melk met 1 deel water is zeer effectief, desnoods na een veertiental dagen te herhalen. Een mengeling van 10g baksoda, 10ml raapzaad olie, 1 druppel afwasproduct en 1 liter water kan helpen wanneer regelmatig gesproeid wordt met een interval van verschillende dagen. Minder dikwijls komt eikenbladblaasje, bacteriële bladverbranding en den-eik galroest voor. In ernstige gevallen vraag je best hulp van een professionele tuinier en gebruik een specifiek pesticide. Sommige insecten en mijten veroorzaken gallen die in de meeste gevallen geen schade toebrengen aan de boom. Bladluizen, schildluizen, bladmineerders en eikenwormen ( rupsen van verschillende motten) kunnen eikenbomen ook lastig vallen. Je kan proberen om deze insecten te pletten, af te schrapen, te verzamelen of weg te blazen met lucht of water in plaats van of voor het gebruik van chemische pesticides. Wees zeer voorzichtig met de eikenprocessierups waarvan de zeer toxische haren gevaarlijk zijn voor mensen.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Voorbeeld van een Eik Bonsai, van Walter Pall

Bonsai oak tree