De kersstruik is een groenblijvende boom of struik met donkergroene glanzende lans-vormige bladeren. Hij draagt witte bloemen en heeft eetbaar rood fruit.

De kersstruik is inheems in Australië en Nieuw Zeeland. De donkergroene lansvormige bladeren zijn stevig, glanzend en staan in tegenovergestelde bladparen. In de lente kan de kersstruik kleine volle witte bloemen dragen. In de herfst is het rode rijpe fruit eetbaar en de vogels houden er van. In Australië wordt de kersstruik vaak gesnoeid om er een heg van te maken. Als men hem laat uitgroeien tot een boom heeft hij een enkele stam met een struikerig ovaal bladerdak. Hij verdraagt geen vorst.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

 

Specifieke bonsai verzorgingsgids voor de Eugenia myrtifolia / Syzygium bonsai (syzigium)

Positie: De kersstruik houdt van een zonnige, warme locatie. Hij verdraagt volle zon maar gedeeltelijke schaduw is gewenst in de heetste streken. De kersstruik moet beschermd worden tegen vorst en koude tocht. In de winter kan je hem in een serre of binnenshuis plaatsen, maar niet boven een verwarming. De kersstruik houdt niet van te veel temperatuurschommelingen.

Bewateren: geef grondig water als de grond droog wordt. Geef geen water als de grond nog nat is. Als je kraanwater hard is kan je beter regenwater gebruiken. Probeer voor voldoende vochtigheid te zorgen.

Bemesten: Gebruik een mestsoort voor zuurminnende planten, zoals de Azalea, elke twee weken van de lente tot de late herfst.

Snoeien en bedraden: zoals vele soorten die gebruikt worden als haag, groeit de kersstruik krachtig en moet dikwijls gesnoeid worden. Kort nieuwe scheuten in tot 1 of 2 bladparen nadat 6 tot 8 bladaren gegroeid zijn. Grotere snoeiwonden genezen niet goed, probeer die dus niet te veroorzaken.
De kersstruik kan bedraad worden in het groeiseizoen. Bescherm de takken want er vormen zich gemakkelijk littekens. Laat de draad niet te lang zitten en knip de draad zeer voorzichtig van de boom. Als je de draad af probeert te wikkelen zou je takken kunnen breken.

Verpotten: verpot iedere 2 jaar in de lente en doe dan een matige wortelsnoei. Gebruik een standaard bonsai grondmengeling of een Azalea grond zoals Kanuma.

Vermeerdering: de kersstruik kan vermeerderd worden uit zaad en uit stekken.

Ongedierte en ziektes: de kersstruik (Eugenia, ook wel Syzigium of Syzygium bonsai) kan aangevallen worden door dopluizen, wolluizen, Caraibbische fruitvlieg, bladluizen en spinmijten. Gebruik specifieke pesticides om van dit ongedierte af te geraken.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Kersstruik (Eugenia myrtifolia / Syzygium australe)

Kersstruik (Eugenia myrtifolia)