De Japanse hulst is inheems in Japan, Korea, Taiwan en het oosten van China. Het is een groenblijvende struik met kleine bladeren, zeer kleine witte bloemen en zwart blinkend fruit die constant snoeien zeer goed verdraagt.

De soort is zeer geschikt voor het creëren van dichte hagen en wordt soms fout aanzien als buxus ( Buxus Sempervirens). Hij draagt enkel vruchten als er vrouwelijke en mannelijke bomen bij elkaar staan die tegelijk bloeien. De Japanse hulst is populair als bonsai soort, soms verkocht als indoor bonsai maar hij doet het veel beter buiten en heeft een koele plaats nodig in de winter. Ilex crenata is winterhard als hij in volle grond wordt geplant, maar in een bonsai pot moet hij beschermd worden tegen harde langdurige vorst. De cultivar Ilex Crenata Convexa groeit nog compacter en heeft gewelfde bladeren.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

 

Specifieke Ilex Crenata bonsai verzorgingsrichtlijnen

Positie: De Japanse hulst is een buitenplant en zou dus het hele jaar door buiten moeten staan. Hij heeft veel zonlicht nodig, maar als bonsai is het aangeraden hem in halfschaduw te plaatsen tijdens de heetste zomerdagen. Bescherm de japanse hulst tegen sterke langdurige vorst indien hij in een bonsai pot staat.

Watergift: Laat de boom nooit helemaal uitdrogen. Geeft overvloedig water zodra de grond droog begint aan te voelen.

Bemesten: Een gebalanceerde vloeibare bemesting eens per week is het best, gedurende het gehele groeiseizoen van de boom. Je kan ook vaste, organische mest gebruiken.

Snoeien en bedraden: Nieuwe scheuten van de Ilex bonsai worden ingekort tot 2 bladeren zodra er zich 4 bladeren hebben ontwikkeld. Stop met snoeien in het begin van de zomer als je bloemen en fruit wil. Bedraden doe je best vanaf de late lente tot de zomer. De takken zijn redelijk broos, dus voorzichtig buigen. Zorg ervoor de bast te beschermen gezien deze gemakkelijk beschadigd geraakt door de draad.

Verpotten: verpot en snoei de wortels ieder tweede jaar in de lente. Een geschikte grondmengeling is akadama, puimsteen en een beetje humus.

Vermeerdering: de Japanse hulst kan best vermeerderd worden door stekken te nemen.

Ongediertes en ziektes: spintmijten, mineervliegen en wijnstokkever. Behandel met soortspecifieke insecticiden.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Japanse Hulst Bonsai (Ilex Bonsai)

Japanse Hulst (Ilex Crenata Bonsai)

Foto door Pollice Verde