De Jacaranda mimosifolia is een subtropische boom inheems in zuid-centraal Zuid-Amerika die zeer popular is als ornamentale boom vanwege zijn prachtige en langblijvende blauwe bloemen. Hij heeft mooie samengestelde bladeren.

De Jacaranda is een half-groenblijvende boom van Zuid-Amerika en kan tot15m hoog en 12m wijd worden. Hij groeit ook in de zuidelijke staten van de VS, in mediterrane landen, Zuid-Afrika en Australië. De Jacaranda heeft samengestelde, varenachtige bladeren en prachtige blauwe of paarse bloemen die tot 5 cm lang en gegroepeerd zijn in grote pluimen. Ze verschijnen in de lente en vroege zomer en blijven maximaal twee maanden. De grote houtachtige zaaddozen bevatten talrijke gevleugelde zaden. De schors van de Jacaranda is dun, grijsbruin en wordt schilferig als de boom volwassen wordt. De twijgen zijn slank en licht zigzaggend. Afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid licht kan de boom zijn bladeren in de winter behouden of laten vallen. In de meeste gevallen vallen de bladeren voordat de bloemen opengaan. De Jacaranda wordt soms ook wel Braziliaanse palissander of blauwe jacaranda genoemd.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifieke bonsai verzorgingshandleiding voor de Jacaranda Bonsai

Positie: De Jacaranda heeft veel licht nodig en de temperaturen mogen niet onder de 15° C zakken. Vooral wanneer ze in een bonsaipot worden geplant moeten Jacaranda-bomen worden beschermd tegen lagere temperaturen. Als de Jacaranda het hele jaar door in huis wordt gehouden zal het moeilijk zijn om de bladgrootte te verkleinen. Plaats hem niet boven een verwarmingsapparaat. In de winter, wanneer er niet genoeg licht is, kan de boom alle bladeren laten vallen, maar in het voorjaar zullen er nieuwe groeien. Eind mei kan de blauwe Jacaranda buiten op een zonnige plek of in halfschaduw geplaatst worden.

Watergift: Houd de kluit van de Jacaranda licht vochtig. Als hij uitdroogt, krimpen de bladeren, worden ze bruin en vallen ze af. Als hij te veel water krijgt, worden de bladeren geel en vallen ze af. Lees verder over het besproeien van Bonsai bomen.

Bemesten: Gebruik elke week vloeibare meststof tijdens de groeiperiode, in de winter eens in de twee weken.Snoeien en bedraden: Jacaranda's groeien sterk. Verkort de nieuwe scheuten tot één of twee bladparen wanneer er vier of vijf zijn gegroeid. Sterk snoeien doe je het beste in het voorjaar. De grootste bladeren kunnen op elk moment tijdens het groeiseizoen worden afgesneden. Bedrading is mogelijk, maar de draden moeten uiterlijk na drie maanden worden verwijderd. Bedraad jonge scheuten wanneer ze beginnen te verhouten. Lees verder over het snoeien van Bonsai bomen.

Verpotten: Verpot de Jacaranda om de twee jaar in het voorjaar en gebruik een goed doorlatende grondmix.Vermeerdering: De Jacaranda boom kan worden vermeerderd uit zaden en groenhout stekken.Plagen en ziektes: Schildluizen vallen soms de Jacaranda aan. Gebruik in dat geval een specifiek insecticide dat olie bevat.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Jacaranda Bonsai

Jacaranda Bonsai

Jacaranda Bonsai boom.