De Dwergjade is een vlezige, zacht houterige struik of kleine boom tot 3 meter, origineel van Afrika. De Jade heeft een dikke stam en een fijne takstructuur met dikke ovale groene bladeren, horend bij de vetplanten.

In de herfst verschijnen soms witte bloemen, maar alleen als de boom droog gestaan heeft in het seizoen. De schors is in het begin groen en zacht en wordt roodbruin bij het ouder worden. De dwergjade (Portulacaria afra) lijkt veel op de Jade (Crassula ovata) en de verzorgingsrichtlijnen zijn op beide soorten toe te passen.De Dwergjade, met zijn kleinere bladeren, is van beide soorten het meest geschikt voor bonsai doeleinden. Zie onderstaande fotos om het verschil tussen hun bladeren te zien.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifieke Bonsai verzorgingsrichtlijnen voor de Jade Bonsai

Positie: De Jadeboom wordt aanzien als een binnenshuis boom in de meeste gematigde zones, alhoewel hij buiten in de volle zon ( en voldoende hoge temperaturen) kan groeien. Hou de temperaturen altijd boven 5 graden. Hij heeft veel licht nodig of zelfs volle zon, zeker als hij binnenshuis gehouden wordt. Als de bladeren rood worden aan de tip of aan de randen is dit een teken dat de plant genoeg licht krijgt.

Bewateren: Jadebomen kunnen grote hoeveelheden water opslaan in hun bladeren. Geef spaarzaam water en laat de plant tussen de watergiften in wat uitdrogen. Gedurende de winter kan 1 watergift per 3 weken voldoende zijn-maar enkel als de boom voldoende koel staat, controleer je boom goed en geef water als de grond lichtjes uitdroogt. De Jade bonsai doet niet bijzonder moeilijk bij overwateren dan de meeste andere vetplanten.

Voeding: Eens per maand gedurende het groeiseizoen. Een normale meststof ( zoals beschreven in ons artikel over meststoffen)is prima.

Snoeien en bedraden: zoals bij alle vetplanten wordt het water in de stam en takken vastgehouden, ze hebben de neiging om te buigen door hun gewicht. Jades reageren goed op snoeien, wat regelmatig gedaan zou moeten worden om de boom te dwingen om ook takken lager op de stam te laten groeien. Gebruik echter geen wondpasta omdat dit misschien tot rotten zou kunnen leiden. De schors van de Jade is nogal zacht, hou dus de draad goed in de gaten want deze bijt snel in de schors.

Verpotten: verpot de boom om het andere jaar in de lente, en gebruik een goed doorlatende grondmengeling. Na een verpotting geef je geen water gedurende een week om de wortels de kans te geven om uit te drogen en te verharden. Anders krijg je wortelrot.

Vermeerdering: gemakkelijk te vermeerderen door te stekken gedurende de zomer.

Ongedierte en ziektes: de Jade is een sterke plant. Als hij correct water en zonlicht krijgt zou je geen problemen moeten ondervinden met de gezondheid van de plant.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

Portulacaria bladeren

Portulacaria bonsai blad

Crassula bladeren

Crassula bonsai blad

Voorbeeld van een Dwergjade (Portulacaria afra) Bonsai boom

Portulacaria afra, Jade Bonsai

 

Voorbeeld van een Jade (Crassula ovata) Bonsai boom

Crassula ovata, Jade Bonsai