De Ligustrum soort behoort tot de familie van de olijven en bestaat uit meer dan 50 groenblijvende en loof-subsoorten en cultivars met een diversiteit aan bladkleuren en -vormen.

De meest voorkomende Liguster soorten zijn de Chinese liguster ( Ligustrum Sinensis en/of Ligustrum lucidum), de Japanse liguster (Ligustrum Japonicum), haagliguster (Ligustrum Ovalifolium) en de gewone liguster ( Ligustrum Vulgare); Liguster zijn kleine bomen of struiken die in bijna iedere grondsoort groeien en die zeer goed tegen snoeien kunnen. Daarom worden ligusters vaak gebruikt voor hagen, die een bron kunnen zijn van bonsai materiaal met dikke stam(men).De bladeren van de meeste liguster soorten zijn ovaal en tegenovergesteld en de witte geurige bloemen, die in de zomer aan de uiteinden van de nieuwe scheuten verschijnen, worden gevolgd door klein zwart, een beetje giftig fruit. De liguster is een sterke plant, kan alle bonsai stijlingstechnieken zeer goed aan en is ook een zeer goede keuze voor beginners.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifieke richtlijnen voor de verzorging van de Liguster Bonsai (Liguster)

Positie: Ligusters houden van een lichte standplaats met direct zonlicht voor minstens een deel van de dag. Hoewel de meeste liguster soorten buiten moeten gehouden worden en enkel een beetje bescherming nodig hebben tegen sterke vorst, wordt de Chinese liguster bijvoorbeeld ook verkocht als een binnenhuis boom en moet binnen geplaatst worden tijdens de winter.

Bewateren: tijdens hete dagen heeft de liguster veel water nodig en moet dan grondig bewaterd worden zodra de grond droog wordt. In de winter minder water geven maar let op dat de wortelkluit niet helemaal uitdroogt. Als sterk kalkhoudend water gebruikt wordt kan de liguster symptomen van tekorten vertonen zoals bleekzicht.

Voeding: Geef vaste organische voeding iedere vier weken of gebruik een vloeibare meststof iedere week gedurende het groeiseizoen. Geef de vloeibare meststof altijd op een vochtige bodem.

Snoeien en bedraden: de liguster ondergaat snoeien en bedraden zeer goed en kan ook ontbladerd worden. Als je wil dat de boom bloeit, snoei dan de nieuwe scheuten niet tot de zomer. Let er bij het bedraden op om de zachte bast van twijgen en takken niet te beschadigen.

Verpotten: Verpot de liguster iedere 2 tot 3 jaar. Wortelsnoei wordt ook zeer goed verdragen. De liguster vraagt niet veel van de grond, je kan dus een standaard mengeling gebruiken.

Vermeerdering: De liguster kan gemakkelijk vermeerderd worden uit scheuten en kan ook gemarcotteerd worden. Ze kunnen ook uit zaad opgekweekt worden maar het ontkiemen duurt zeer lang.

Ongedierte en ziektes: Bladluizen, dopluis, witte vlieg en snuitkevers kunnen de liguster aanvallen, maar kunnen behandeld worden met een specifiek insecticide. Als meeldauw of de verwelkingsziekte optreedt is er een speciaal schimmeldodend middel nodig.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Voorbeeld van een Ligustrum (Liguster) Bonsai

Ligustrum, liguster Bonsai boom