Meidoorns zijn een geslacht van 200 - 300 soorten bladverliezende, doornige struiken die inheems zijn in de gematigde streken van Europa, Azië en Noordoost-Amerika..
In de lente verschijnen er kleine witte, of in zeldzamere gevallen roze of rode, bloemen in trossen, gevolgd door kleine rode appelvormige vruchten in de herfst. De bladeren van de meidoorn zijn klein, donkergroen en getand of gelobd. Crataegus bomen kunnen zo'n 500 jaar oud worden en hun stammen worden maar langzaam dikker. Ze krijgen een mooie ruwe bast naarmate ze ouder worden, kunnen heel goed gesnoeid worden en vertakken zich goed. Al deze eigenschappen maken de meidoorn een goede keuze voor bonsai. Helaas zijn oudere bomen uit tuinen, heggen of de natuur niet gemakkelijk te verzamelen en sterven veel bomen nadat ze zijn uitgegraven. Goed meidoorn bonsai materiaal wordt vaak aangeboden door bonsai handelaren en professionele yamadori verzamelaars. De meest gebruikte soorten voor bonsai zijn de gewone meidoorn (Crataegus monogyna), de Midland meidoorn (Crataegus laevigata) en zijn populaire cultivar 'Paul's Scarlet' met dubbele rode bloemen, en de Japanse meidoorn (Crataegus cuneata)..
Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.
Specifieke bonsai verzorgingshandleiding voor de Meidoorn Bonsai
Positie: Meidoorns kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw gedijen. Ze zijn zeer vorstbestendig en verdragen ook koude wind, maar bonsai bomen die in kleine containers worden geplant moeten voor de veiligheid worden beschermd tegen overtollige winterregen en strenge vorst.
Watergift: De meidoorn heeft tijdens het groeiseizoen veel water nodig en de wortels mogen niet uitdrogen, anders worden de bladpunten bruin. In de winter moeten de wortels licht vochtig gehouden worden. Hoewel de meidoorn een vrij brede pH-waarde kan verdragen, houdt hij niet van erg kalkrijk water.
Bemesten: Voed de boom tijdens het groeiseizoen elke week met vloeibare meststof of breng elke vier weken een vaste organische meststof aan. Gebruik een uitgebalanceerd product met voldoende fosfor, kalium en micronutriënten om bloemen en vruchten te bevorderen.
Snoeien en bedraden: Oudere takken van de meidoorn kunnen het beste in maart gesnoeid worden. Gebruik wondpasta om terugdrogen van de bast in de buurt van een snijwond te voorkomen. Grote wonden hebben jaren nodig om te genezen. Jonge scheuten worden teruggesnoeid tot twee of drie bladeren tijdens het groeiseizoen wanneer ze 10-15 cm lang zijn. Vermijd herhaaldelijk op hetzelfde punt terug te snoeien omdat dit lelijke knobbels veroorzaakt. Meidoorns zijn vrij flexibel en gemakkelijk te bedraden, maar pas op voor de doorns. Het kan een goed idee zijn om ze te verwijderen voordat je gaat bedraden. Het bedraden moet gebeuren tijdens de winterrust wanneer er geen gebladerte in de weg zit. Jongere takken en scheuten kunnen tijdens het groeiseizoen bedraad worden. Oude stijve takken kunnen met tuidraden worden gevormd.
Verpotten: Meidoornbomen moeten om de twee of drie jaar verpot worden in het voorjaar voordat de groei begint. Tot een derde van de wortels kan gesnoeid worden. Gebruik een goed drainerende standaardgrondmix met een neutrale pH-waarde.
Vermeerdering: De meidoorn kan worden vermeerderd uit zaad in het voorjaar of uit halfharde stekken halverwege de zomer. Marcotteren werkt in de meeste gevallen niet. Speciale cultivars worden door professionals geënt.
Plagen en ziektes: Bladluizen, schildluizen, rupsen, taxuskeverlarven, galmijten, roest, echte meeldauw, bladvlekkenziekte en bacterievuur kunnen de meidoorn aantasten. Als er plagen of ziekten optreden, gebruik dan een specifiek bestrijdingsmiddel of vraag een professionele tuinman om hulp in ernstige gevallen.
Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.