De olijf (Olea Europaea) is een boom veel voorkomt in de Mediterrane landen, waar de boom een grote symbolische betekenis heeft. Je kunt gecultiveerde soorten gebruiken (zoals de normale olijf), maar het is voor Bonsai doeleinden gebruikelijk om de wilde olijf te gebruiken (Olea Europaea Silvestrys).

De wilde olijf is een betere keus door het feit dat ze kleinere blaadjes ontwikkelt. In veel gevallen bezit de boom veel van de geapprecieerde kenmerken zoals de aanwezigheid van jin, shari en schors die een oude leeftijd en overleving van vijandelijke omstandigheden toont. De olijf als Bonsai is makkelijk te verzorgen en het is een erg sterke soort, dus is het een geschikte keus voor het gebruik als Bonsai.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

 

Specifieke Bonsai verzorgingsrichtlijnen voor de olijf

Positie: Plaats de Olijf Bonsai buiten op een zonnige positie. Dit helpt ook met het verkleinen van de blaadjes. Moet beschermd worden tijdens de winter als de temperaturen te laag worden.

Bewateren: Geen specifieke richtlijnen.

Voeding: Bemest rijk met een normale meststof, maandelijks van lente tot midden herfst.

Snoeien: Sterke snoei is aanbevolen in de late winter. De olijf zal hierop reageren met veel groei in de opvolgende lente. Voor onderhoud snoei, snoei terug tot 2-3 bladparen en in erg energieke (en gezonde) soorten kun je blad snoei (ontbladeren) toepassen.

Verpotten: Verpot in de lente voordat de knoppen beginnen te zwellen, elke drie tot vier jaar. Gebruik bij voorkeur een goed drainerende grondmix.

Vermeerdering: Door zaad en stekken

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Olijf Bonsai boom (Olea Europaea)

Olijf Bonsai boom