De sageretia wordt ook Chinese zoete pruim of vogelpruim genoemd. Het is een subtropische groenblijvende struik die tot 2-3 meter hoog kan worden en in China en Japan voorkomt.

De bladeren zijn klein, lichtgroen, ovaal en blinkend. In de late zomer kunnen er geelwitte bloemen verschijnen, gevolgd door klein blauw fruit. De schors is nogal zacht en donkerbruin met onregelmatige stukken die loslaten waardoor lichtbruine vlekken met jonge schors zichtbaar worden. Dit maakt de schors zeer attractief, zoals een plataan. De sageretia is een populaire indoor bonsai en wordt in grote hoeveelheden geproduceerd in Zuid-aziatische landen. Hij verdraagt geen vorst en heeft ook in de winter warme temperaturen nodig. De sageretia wordt dikwijls gekocht door beginners maar zijn gevoeligheid voor onvoldoende watergifte zorgt dikwijls voor problemen.

Gebruik onze Bonsai-identificatie gids om je boomsoort te achterhalen.

 

Specifieke bonsai verzorgingsrichtlijnen voor de Sageretia Bonsai boom

Positie: de Sageretia houdt van een halfschaduw plaats buiten gedurende de zomer, maar kan ook het hele jaar door binnen gehouden worden. Binnen zou hij bij een venster op het zuiden of westen geplaatst moeten worden, maar moet wel beschermd worden tegen intens zonlicht. In de winter moet de boom binnenshuis of in een verwarmde serre met een temperatuur tussen 12 en 22°c geplaatst worden. Hoe warmer de plaats, hoe meer licht er nodig is. Een groeilamp kan helpen. Probeer een hoge luchtvochtigheid te geven.

Bewateren: hou de wortelkluit vochtig maar niet door en door nat. Laat de wortels niet volledig uitdrogen omdat de bladeren en twijgen van de sageretia snel verdrogen en de hele boom kan snel sterven door een watertekort. Dit kan al gebeuren als 1 watergifte vergeten wordt. De Sageretia houdt van een lichtjes zure of neutrale pH, vermijd dus om te kalkrijk water te gebruiken. De boom houdt van een hoge luchtvochtigheid en daarom is het een goed idee om het loof regelmatig te besproeien met kalkvrij water.

Bemesting: Geef vaste meststoffen iedere vier weken ofwel iedere week vloeibare meststof gedurende het groeiseizoen. In de winter, als de boom koel staat, bemest je een keer per maand vloeibare meststof op een vochtige bodem, of iedere twee weken als de boom op een warme plaats staat.

Snoeien en bedraden: de scheuten van de Sageretia kunnen het hele jaar door teruggesnoeid worden tot 2 bladeren. Frequent snoeien van de scheuten helpt de ontwikkeling van een goede vertakking. Gezonde bomen doen graag aan retrograde knopontwikkeling als je substantiëler moet snoeien. Snoei de Sageretia niet in de late zomer als je bloemen en fruit wil bekomen. Jonge takken en scheuten kunnen bedraad worden in de lente. Oudere takken zijn stijf en het is bijna onmogelijk om ze te buigen. Als de basis takstructuur vastligt zal er wel weinig noodzaak zijn om oudere takken te bedraden.

Verpotten: verpot de Sageretia Bonsai iedere twee jaar en gebruik een standaard grondmengeling die genoeg water vasthoudt maar tegelijkertijd een goede drainage verzekert. De Sageretia verdraagt wortelsnoei goed, tot 1/3de van de wortelmassa kan verwijderd worden. Gebruik een potmaat die iets groter is dan normaal om snel uitdrogen te voorkomen.

Vermeerdering: door zaden en stekken.

Ongedierte en ziektes: Bladluizen of witte vlieg kunnen de Sageretia aanvallen. Gebruik een specifiek pesticide en probeer de vochtigheid te verhogen. In zeldzame gevallen kan meeldauw voorkomen. Gebruik dan een specifiek schimmeldodend product en probeer de luchtcirculatie te verbeteren. Als de bladeren bleekgroen met donkerdere strepen worden heeft de boom misschien nood aan meer meststoffen en minder kalkrijk water. Bruine bladuiteinden betekent een teveel aan water.

Bekijk onze Bonsai verzorging pagina's voor meer gedetailleerde informatie over deze technieken.

 

 

Voorbeeld van een Sageretia Theezans als Bonsai

Sageretia theezans, Sageretia Bonsai