In deze categorie kun je om hulp vragen wanneer je onzeker bent over de verzorging van je Bonsai, of de identificatie van je boom.

Let op: lees de sticky post alvorens te posten!

Onderwerp:

Mijn Ficus Ginseng is in de problemen 1 jaar 10 maanden geleden #94818

  • Mauricevdv
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Berichten: 1
  • Ontvangen bedankjes 0
Hallo allemaal,


Ik ben nieuw op het forum.:cheer: :cheer:


Ik heb besloten om even een vraag aan te maken op het forum omdat ik ten einde raad ben wat te doen met mijn ficus ginseng.


Deze boom heb ik 3,5 jaar geleden als cadeau ontvangen (het is een binnenboom) en hij heeft het altijd al moeilijk gehad. In het begin viel hij enorm uit, waarschijnlijk omdat hij zijn vaste plaats nog moest vinden en omdat de boom sterk uitgedroogd was toen hij hier arriveerde (te weinig water gekregen voor transport of te lang gestaan). Hij staat al 3,5 jaar in dezelfde diepe pot/grond en op dezelfde plaats, ongeveer een meter van een raam waar veel zon doorheen komt in de middag/avond.


Toch is de boom binnen een jaar mooi in bloei gekomen, met weinig uithang/uitgroei, en de bladeren mooi in bloei en goed van kleur. Ik gaf de boom eigenlijk vaak alleen water, 1x per week, en verder heel af en toe een scheutje plantenmiddel (NPK type). Toch begonnen de bladeren af te vallen ongeveer enkele maanden na zijn beste periode (2020).


Dit begon al vorige zomer (2021), waardoor ik hem minder water ben gaan geven om hem niet te verdrinken. Ik had namelijk sterk het gevoel dat hij veel blad eraf aan het gooien was in de zomer omdat ik hem (te) veel water bleef geven. Tevens heb ik vorige zomer de gordijnen dicht gedaan overdag (om de warmte buiten te houden). Omdat het dunne (half doorzichtige) gordijnen zijn komt er volgens mij altijd nog voldoende zonlicht op de bonsai. Uiteraard vielen de bladeren afgelopen winter er vanaf, hetgeen normaal is, en ik besloot tot dit voorjaar te wachten om te zien wat er zou gebeuren.


Echter, nu het voorjaar in volle gang is en de zomer aanbreekt, valt het mij op dat de bladgroei niet terugkomt. Wel is er sprake van sterke uithang/uitgroei en die doen het wel goed. Maar op alle takken waar voorheen veel groeide, groeit nu niks meer. De uithang/uitgroei snoei ik eens per kwartaal, om ervoor te zorgen dat er ook weer bladgroei op de kale takken kan komen. Maar dat gebeurt niet.


Ik heb een aantal van de kale takken afgebroken en het valt mij op dat er zelfs geen groene knopjes meer aanzitten (vorig jaar nog wel), bij het afbreken is het alleen dode tak wat ik zie. Niks groens meer. Ik heb vandaag ook even aan de grond gevoeld en die was kurkdroog, maar ik geef hem nog steeds dezelfde hoeveelheid water (alhoewel minder sinds 2021, zoals boven beschreven). Ik ben met mijn nagel over de stam gegaan (hoofdstam) en daar zit nog wel iets van groen in.


Kan iemand mij vertellen wat er aan de hand is en hoe ik deze boom kan redden? Ik heb nu extra veel water gegeven en een scheutje NPK plantengroeimiddel en hou in het vervolg de gordijnen weer open.


Zou het probleem kunnen zitten in dat ik toch te weinig water over een langdurige periode heb gegeven en/of het gordijn heb gesloten waardoor hij minder zonlicht krijgt? Maar dan is het wel vreemd dat de uitgroei het nog altijd goed doet, maar de normale stam niet meer. Ik heb namelijk ook 2 andere bonsais staan en die staan beide dicht bij het raam, met geen gordijn, en die doen het wel goed (met zelfde hoeveelheid water).


Kan iemand mij vertellen of er nog iets aan te doen is en zo ja wat? Alle hulp is welkom. Dank bij voorbaat.


mvg

Maurice

Dit bericht bevat afbeeldingen als bijlage.
Log in of registreer om die te bekijken

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: Post by Mauricevdv. Reden: aanvulling

Mijn Ficus Ginseng is in de problemen 1 jaar 10 maanden geleden #94834

  • Linn01
  • Linn01's Profielfoto
  • Offline
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Berichten: 217
  • Ontvangen bedankjes 26
Dag Maurice.

Ik ben geen specialist terzake maar ik zou aanraden de boom tot de herfst buiten op een beschutte maar zonnige plek te zetten, in een pot met drainagegaten zodat het water weg kan.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

  • Pagina:
  • 1
Inloggen Registreren
Cron Job Starts