Bomen die in deze sectie geplaatst worden kunnen door de medegebruikers beoordeeld worden aan de hand van de onderstaande punten. Bij het bespreken zijn ook subjectieve beoordelingen welkom, maar met als hoofddoel om wegen ter verbetering voor te stellen.

Lees de sticky voordat je een boom plaatst of een beoordeling wilt doen.

Onderwerp:

Boombespreking; uitleg en format 9 jaren 2 weken geleden #27281

  • Oscar
  • Oscar's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Berichten: 745
  • Ontvangen bedankjes 371
Bomen die in deze sectie geplaatst worden kunnen door de medegebruikers beoordeeld worden aan de hand vab de onderstaande punten. Bij het bespreken zijn ook subjectieve beoordelingen welkom, maar met als hoofddoel om wegen ter verbetering voor te stellen. Opbouwende kritiek is meer dan welkom.


De bespreekpunten

Ontwerp
Wat is het ontwerp welke nagestreefd wordt. Richtlijnen hiervoor zijn de bonsai stijlen. In hoeverre is de stijl gehaald en waar zitten verbeterpunten.

Techniek – Tapsheid
In hoeverre is de stam taps, en past dit bij de stijl die getoond wordt. (Zo heeft een geleerde stijl veel minder tapsheid dan bv een formeel opgaande stijl).

Techniek – Nebari
Hoe ontwikkeld is de wortelvoet. Een 1 op deze schaal komt overeen met een boom die zonder enige wortelaanzet uit de grond komt. Een 10 is een boom welke een regelmatige wortelverderling rondom de stam heeft, waarbij de wortels in relatie staan tot de dikte van de stam & het leeftijdsbeeld van de boom.

Techniek – Takken
Takken moeten regelmatig verdeeld zijn, niet te laag beginnen. Van beneden naar boven worden de takken dunner, en takken hebben een mooie tapsheid. Een goed ontwikkelde bonsai heeft hoofdtakken (De takken die van de stam komen), met hieraan zijtakken die idealerwijs ook weer zijtakken hebben. De score gaat van 1 voor een boom met gelijk grote takken van beneden naar boven, zonder secundaire takken, zonder tapsheid tot 10 voor een perfect ontwikkelde kroon.

Techniek – Potkeuze
Potten moeten passen bij de bomen die getoond worden. Niet te diep of groot, maar wel voldoende groot om de boom een gevoel van stabiliteit te geven.

Techniek – Bedrading
Hoe zit de bedrading om de boom. Denk aan kruizende draden, ruimte tussen de takken en het draad? Gebruik van spandraden. En als de boom klaar zou moeten zijn voor vertoning: Is de bedrading onopvallend aangebracht?

Techniek – Opbouw
Hoe is de boom opgezet. Is er sprake van een vlakke boom welke van een kant bekeken kan worden, of zijn er achtertakken. Wellicht is de boom als geheel te draaien en vanuit elke zichthoek te bekijken. Hierbij ook belangrijk: Hoe worden de takken gebruikt. Is er slechts een tak gebruikt om de hele boom mee op te bouwen (Zoals bij dennen soms gebeurd) of bestaat de kroon uit vele takken met mooie verjonging. Uiteraard afhankelijk van de boomsoort en stijl.

Balans
Past de grootte van de boomkroon bij de dikte van de stam. Geeft de boom het beeld van een boom welke uit zichzelf overeind blijft, of lijkt hulp noodzakelijk om in balans te blijven?

Karakter
In welke mate straalt de getoonde plant het beeld van een oude boom uit. Hierbij is een score van 1 punt gelijk aan een plant die op elke manier op een zaailing.stekje blijft lijken, en een 10 is een plant welke de indruk wekt van een 200 jaar oude woudreus. Zaken die van belang zijn zijn stamvorm, bast ontwikkeling en kroon/stom/blad grootte verhoudingen.Gebruik dit format om een beoordeling te plaatsen:
[u]Ontwerp[/u]
Tekst

[u]Techniek – Tapsheid[/u]
Tekst

[u]Techniek – Nebari[/u]
Tekst

[u]Techniek – Takken[/u]
Tekst

[u]Techniek – Potkeuze[/u]
Tekst

[u]Techniek – Bedrading[/u]
Tekst

[u]Techniek – Opbouw[/u]
Tekst

[u]Balans[/u]
Tekst

[u]Karakter[/u]
Tekst

Bedankt Jelle voor je bijdrage hierin!
De volgende gebruiker (s) zei dank u: ChrisV, leatherback
Laast bewerkt: Post by Oscar.
Discussie gesloten.
  • Pagina:
  • 1
Inloggen Registreren
Cron Job Starts