Het zou jammer zijn als je wegging om wat geneuzel over grond Jan.
Overigens denk ik dat je met wetenschap een heel eind komt, het is alleen zo verrekte lastig om bij dit soort dingen alle variabelen in te calculeren.
Tom Haest schreef :
leatherback schreef :
Jellevanlooy schreef : Waarom zou ik mijn argumenten op tafel gooien? Ik zeg al dat ze er zijn is dat dan niet voldoende?
Het zijn er 3 waar ik hier nog nix van gehoord of gelezen heb...
Er zal gedoeld worden op de cation exchange capacity, oftewel de hogere capaciteit van klei-gebaseerde substraten om geladen deeltjes (Zoals voedingsstoffen) aan zich te binden en weer lost te laten, De mogelijkheid voor wortels om zich in de akadama in te boren en zo een groter deel van het substraat te gebruiken en het PH bufferend vermogen van akadana.
Aangezien terramol ook klei is, is de cation exchange capacity dan ook in orde?
En het ph buffefend vermogen, hoe zit dat bij terramol?
Ik weet niet precies hoe het met pH bufferend vermogen zit, Tom. Dat hangt van de bodemsamenstelling af die op kleine stukken al flink kan verschillen.
Heel simplistisch gezegd is de vruchtbaarheid van de grond groter naarmate de CEC hoger is.
Waarden kunnen licht variëren.
Pinus bast: 125/100 gram
Akadama: 18-21/100 gram
Turface: 25-35/100 gram
Diatomeeënaarde: 27/100 gram
Bims: 75/100 gram
Lava: 15-40/100 gram
Diatomeeënaarde is het spul waar Foetsie Ba van gemaakt is (ook bekend als terramol), en Turface is een gesteente genaamd Montmorilloniet. Waarom lava zo ontzettend varieert in CEC weet ik niet, maar ik vermoed dat het met de samenstelling van het magma van de bijbehorende vulkaan te maken heeft. Colin Lewis zegt 33-35 bij turface, en Adam Lavigne zegt 25, waarschijnlijk varieert het daartussen ergens, afhankelijk van de locatie van de mijn.
nl.wikipedia.org/wiki/Montmorilloniet
Bron van de CEC waarden:
adamaskwhy.com/2013/11/20/a-coupla-three...sai-soil-components/
www.colinlewisbonsai.com/Reading/soils2.html
Colin Lewis heeft er nog een stel op z'n site gezet, maar die zie ik hier niet veel voorbij komen, dus die heb ik er niet bijgezet.
Ik heb Velda (van de Superdensa) een whatsappje gestuurd of ze de CEC en pH van hun Superdensa weten. Ik laat nog wel ff weten wat daaruit komt.