De Lariks is een fijn boompje voor Bonsai creatie. Aangezien het een loofverliezende conifeer is, is het een special geval in de plantkunde.

De boom heeft een prachtige herfst kleur en een mooi, kaal uiterlijk in de winter. De Europese, de Japanse en de hybride Lariks worden allemaal gebruikt voor Bonsai. De hybride Lariks is een kruising tussen de andere twee en is daardoor extreem stevig.

 

 

Larch prebonsai

First styling of the Bonsai

Deze Lariks is in februari 2007 uit een veld gekocht van een Bonsai kwekerij. De kluit zat in een doek gewikkeld.

Eenmaal thuis plantte ik de Lariks in een grote plastic trainingspot en sneed er een grote hoeveelheid onnodige takken af.

 

Larch

New pot

Tijdens het groei seizoen van 2007 groeide de Lariks erg goed. In november werd de boom gesnoeid en bedraad.

In maart 2008 werd de Lariks verpot in een nieuwe pot.

 

Larch bonsai in summer

In autumn

Er ontstond mooi groen gebladerte in mei 2009.

In 2009 werden een aantal van de taken gevormd met spandraden. In oktober hadden de naalden een zeer mooie kleur.

 

Larix bonsai

Halloween design bonsai

Tijdens het verpotten in april 2010 besloot ik de boom naar links te laten neigen. Toen ik namelijk de oude grond verwijderde en de wortels had gesnoeid, zette ik de boom even weg in de pot. Toen zag ik ineens dat de boom vanzelf in een schuine positie was gaan staan en dat vond ik wel passen! De nebari zag er uit alsof hij voor deze positie was gemaakt en een paar van de takken –die ik eerder met de tuindraden naar beneden had getrokken- waren weer naar boven gegaan waardoor het er nu nog mooier uit zag.

Voor een Halloween foto in oktober 2010 maakte ik van boetseerklei kleine grafstenen die de Lariks veranderde in een kleine kerkhofboom. Eind oktober bewees de mooie kleur van de naalden de vitaliteit van de boom.

 

 

Larch bonsai

Larix bonsai

In oktober 2011 verschijnen er weer mooie kleuren.

In november zijn de naalden gevallen en kun je zien dat de bast ruwer is geworden. Een jaar later is de Lariks nog een stukje volwassener geworden.

 

Larch bonsai tree

Het resultaat.