De meidoorn is een plant die je vooral in haag beplanting en als solitaire stuik ziet staan. De kleine bladeren, witte bloemen, rode besjes en mooie schors op oude planten maakt van hem een perfecte soort om Bonsai van te maken.

Hoewel ze snel en makkelijk vertakken, is het toch oppassen geblazen met uitgraven. Als dit niet gebeurt met de grootste zorgvuldigheid en ervaring is de kans groot dat ze het niet overleven.

Rond oktober 2008 heb ik deze boom overgenomen van Wolfgang Käflein, een bekende Yamadori -hunter en verkoper. Hij vertelde me dat de boom was uitgegraven in 2007. Door zijn uiterlijk en afmetingen werd de boom op geschat op een leeftijd van 60 tot 80 jaar oud.

 

 

Hawthorn bonsai

Hawthorn prebonsai

Dit is een foto van de boom in december toen hij de hele winter buiten verbleef.

 

2009 prebonsai

Hawthorn nursery stock bonsai

Tijdens het wegknippen van sommige takken, kwam ik tot de conclusie dat Wolfgang wel eens gelijk kon hebben met de schatting van de leeftijd. Een tak van 6cm paste niet in het geheel en moest dus weg, na het afzagen begon ik de ringen te tellen en zag dat het er meer dan 30 waren. Toen werd het tijd om te verpotten, de boom had in grijze klei en geel zand gestaan , waardoor de wortels niet goed ontwikkeld waren. De wortels werden volledig schoon gespoeld en ik zette hem in een mix van akadama, split en een beetje potgrond in deze ongeglazuurde pot . Door dat dit de enige pot was waar de boom op dat moment in paste moest er een grote wortel worden afgezaagd. Echter stak deze stomp nu een stukje boven de grond uit, om te voorkomen dat deze wortel zou afsterven, heb ik op het uiteinde een stukje binnenband van een fiets vastgemaakt, in de hoop dat er fijne haarwortels zich onder de grond zouden ontwikkelen.

In de lente ging het de boom niet goed af,hij had kleine donkere blaadjes en bijna geen scheuten, allemaal door het slechte wortelsysteem. In mei stond de boom inde volle zon,hierdoor en begonnen de eerste goede scheuten t e komen. tegen juni was hij volledig hersteld van het verpotten.

 

Fungus on bonsai

Closeup

Helaas ontdekte ik op een paar takjes perenroest, dus moest ik de takjes verwijderen en behandelen met fungiciden. Maar het werkte niet want elk jaar komt de schimmel gewoon terug, dus moet ik elke zomer de boom goed controleren.

 

Nov 2009

Winter

Omdat hij het al zo moeilijk had op het begin, liet ik hem goed door groeien. In oktober toen de boom in herfst tooi stond, had hij scheuten van 50cm lang.

In November 2009, na het vallen van het blad, snoeide ik wederom.

 

Roots

Roots grown

Toen ik in maart 2010 de afgezaagde wortel controleerde zag ik dat alles in orde was, er hadden zich sterke wortels onder ontwikkeld!

 

 

Bonsai

Bonsai

In Maart 2011 werd een nieuwe pot gekozen, maar er was nog veel werk aan de wortels. De grote kluit moest zich op termijn een compacte kluit worden met fijne haarwortels.

In augustus van dat jaar vorderde de fijne vertakking zeer snel.

 

Photo 1

Photo 2

De boom vertoond gezonde groei.

Regelmatige snoei bevorderde de fijne vertakking.

 

Bonsai fruits on hawthorn

Finished Bonsai tree

Mooie kleuren in Oktober.

De bladeren in de herfst zijn prachtig van kleur, en in 2012 waren de eerste bloemen en vruchten daar.