草もの - Bonsai bomen worden soms tentoongesteld in een Tokonoma, een opstelling bestaande uit een Bonsai, een Japanse prent en een accent plantje. De drie objecten stellen respectievelijk de mensheid, de hemel en de aarde voor.

Het toevoegen van een accentplant (Japanse benaming; Kusamono of Shitakusa) aan een Bonsai display wordt gedaan om de boom te accentueren en om harmonie te creëren.

 

 

De verschillende accent planten

Een accent plant kan bestaan uit een (bloeiende) plant, bamboe, gras, varen, mos variant of zelfs uit enkele paddestoelen. Welke accentplanten het best passen hangt af van het seizoen, de stijl van de Bonsai boom en enkele overige factoren:

  • Seizoen, de accent beplanting moet het huidige seizoen weerspiegelen. Van belang hierbij is de bladkleur en aanwezigheid van bloemen of fruit.
  • Bonsai stijl, bomen gevormd in de windgestriemde stijl (en dus de overlevingsstrijd van bomen weergeven) kunnen het best worden vergezeld door een niet al te uitbundig groeiende accent plant. De Literati stijl daarentegen (die hoog en slank is) past goed bij een hoge grassoort.
  • Contrast, Bonsai bomen met bloemen kunnen het best worden gecontrasteerd door een accentplant zonder bloemen.
  • Afkomst, probeer wanneer je plantsoorten wilt combineren accentplantjes te selecteren die in dezelfde regio voorkomen.
  • Potten, accentplanten kunnen worden geplaatst in een kleine ondiepe pot, of op bijvoorbeeld een leisteen.

 

Kusamono Shitakusa plants from Japan

 

 

Vanzelfsprekend moet men de bovengenoemde richtlijnen niet als beperking zien; het hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn accentplanten makkelijk en goedkoop op te kweken, wat het leuk maakt om het te proberen. Let wel op dat de planten regelmatig moeten worden bewaterd omdat ze in kleine potten worden geplant.