生け花 - Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken, bedoelt om de natuur en de mensheid dichter tot elkaar te brengen.

Vorm en kleur zijn erg belangrijk, maar anders dan men in het Westen gewend is staan de stengels en bladeren van de bloemen meer centraal. Begrippen als harmonie, minimalisme, symboliek en betekenis van het bloemstuk spelen een grote rol in de Ikebana bloemschikkunst.

 

 

Geschiedenis van Ikebana

De kunst van het bloemschikken ontwikkelde zich uit Boeddhistische bloem-offerringen tijdens de 6e eeuw. Eerst waren deze offeranden informele aangelegenheden, maar omstreeks de 10e eeuw ontwikkelde het zich tot vaste rituelen waarbij de bloemen werden gepresenteerd in potten. Omstreeks de 15e eeuw kon Ikebana zich losmaken van haar religieuze oorsprong en werd het als losstaande kunst gezien; de eerste school binnen Ikebana ontstond in Kyoto (de Ikenobo school).

 

Ikebana flowers

 

Ikebana bloemschikkunst stijlen

Ikebana heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld van minimalistische bloemstukken tot meer hedendaagse en decoratieve ontwerpen. De eerste stijl dateert uit het begin van Ikebana en heet Kuge; deze bestond uit een lange stengel aan weerszijden vergezeld door twee kleinere stengels. Andere stijlen zijn o.a.:

  • Rikka, staande bloemen die de Boeddhistische expressie van schoonheid en de regels der natuur weergeven.
  • Chabana, rustieke simpelheid en minimalisme, vaak gebruikt voor thee ceremonies.
  • Seika / Shoka, bestaande uit drie taken die de hemel (ten), aarde (chi) en mensheid (jin) voorstellen.
  • Creatieve of vrije ontwerpen, niet perse beperkt tot bloemen

 

 

Ikebana rikka