錦鯉 - Nishikigoi, ook wel Koi karpers genoemd, zijn gekleurde en gevlekte karpers. De karper komt oorspronkelijk uit China en werd in Japan geïntroduceerd door middel van giften van de Keizerlijke Garde.

De eerste vermelding van Koi in Japan dateert van 71 n.Chr (het ging hier om vissen gehouden door de keizer Keikō). Het duurde echter tot de 19e eeuw voordat Koi karpers muteerden en de nu zo typerende vlekken en kleuren kregen, een vereiste voor de exacte term Nishikigoi. Koi vissen werden oorspronkelijk gehouden in irrigatie meren bovenaan de rijstvelden en gebruikt als proteïnerijk voedsel.

 

 

Koi vissen houden

Nishikigoi zijn zoetwater vissen die zich goed aanpassen aan verschillende watertemperaturen, van minimaal 8 tot maximaal 35 graden. Een watertemperatuur van ongeveer 22 graden is echter optimaal. Koi vijvers moeten tenminste een meter diep zijn om de watertemperatuur constant te houden en om bescherming te bieden tegen zowel hoge als lage temperaturen.

Hoewel Koi karpers alleseters zijn is een gebalanceerde voeding van groot belang voor hun ontwikkeling, alsmede voor het creëren van felle kleuren. Nishikigoi kunnen geen voedsel ‘opslaan’ wat betekend dat regelmatig voederen nodig is (soms tot wel 6x per dag). Koi vissen worden gemiddeld 70 jaar oud; er zijn echter gevallen bekend van karpers die veel ouder zijn geworden (de oudste zou 226 jaar oud zijn geworden).

 

Koi fish from Japan

 

Koi variëteiten

Er zijn momenteel meer dan tachtig verschillende variëteiten Nishikigoi, waarvan 26 variëteiten vastliggen (zie de opsomming hieronder). De meest voorkomende soort is de Gosanke, welke bestaat uit de Kohaku, Taisho Sanshoku en Showa Sanshoku variëteiten. Nieuwe soorten worden nog steeds actief gekweekt.

 

Kohaku Taisho Sanshoku Showa Sanshoku Tancho Shiro Utsuri Bekko Aka Matsuba Asagi Shusui

(Kohaku, Taisho-Sanshoku, Showa-Sanshoku, Tancho, Shiro-Utsuri, Bekko, Aka-Matsuba, Asagi Shusui)

 

Koromo Goshiki Kujaku Gin Matsuba Ogon Platinum Hariwake Yamato Nishiki Kin Showa

(Koromo, Goshiki, Kujaku, Gin-Matsuba, Ogon, Platinum, Hariwake, Yamato-Nishiki, KinShowa)

 

Kin Ki Utsuri Kikusui Chagoi Ochiba Shigure Benigoi Kigoi Karasugoi Kumonryu

(Kin-Ki-Utsuri, Kikusui, Chagoi, Ochiba-Shigure, Benigoi, Kigoi, Karasugoi, Kumonryu)

 

 

Koi waardering

De kwaliteit of schoonheid van Koi karpers wordt vaak vastgesteld aan de hand van de volgende punten:

  • Vorm: de perfecte Koi heeft een spoelvormig lichaam, waarvan het hoofd, lichaam en start goed gebalanceerd zijn.
  • Kleur: de felheid en onderling contrast van de kleuren.
  • Patroon: dit is het belangrijkste kenmerk van Koi vissen, het verschilt echter sterk per variëteit welk patroon als optimaal wordt ervaren