水 - Suiseki is de Japanse kunst van steen appreciatie, met expliciete waardering voor aspecten als stabiliteit, lange levensduur en onsterfelijkheid.

Door de jaren heen hebben stenen allerlei vormen en afmetingen aangenomen die typerend zijn voor de kracht van de natuur, eigenschappen die men bij Suiseki probeert te weerspiegelen. Suiseki worden vaak op verfijnde houten tafels of stands gepresenteerd (genaamd “daizas” en “dobans” respectievelijk) om zo een beeld van harmonie op te roepen.

 

 

Geschiedenis van Suiseki

Oorspronkelijk komt Suiseki uit China (genaamd “Gonshi”) en Korea (genaamd “Suseok”), van waaruit het als geschenken van de Keizerlijke Garde werd verspreid naar Japan tijdens de Asuka periode (538-710 n.Chr). Pas in de Kamakura periode (1183-1333 n.Chr) werd het populairder toen de regerende Samurai klasse Suiseki begon te waarderen. Steen appreciatie werd geïntroduceerd in het westen tijdens Bonsai shows en is sindsdien steeds bekender geworden.

 

Japanese suiseki

 

Indeling op type

  • Landschap Suiseki (Sansui keijo-seki): in de vorm van een berg, eiland, waterval, kustlijn, grot, bergkloof of hoogteplateau.
  • Object stenen (Keisho-seki): voorstelling van een persoon, dier, boot, huis of brug.
  • Buitenaards (Gensho-seki): met patronen die lijken op de maan, zon of sterren.
  • Plant (Kigata-ishi): met patronen als bloemen, fruit, gras, bossen of zelfs als Bonsai.
  • Weer (Tenko-seki): een voorstelling van regen, intens zonlicht, bliksem of sneeuw.
  • Abstract (Chusho-seki): met abstracte voorstellingen van dierenhuiden (tijger, panter, etc

 

 

SuisekiSuiseki kan worden tentoongesteld op een ondiepe schaal gevuld met zand of water, maar ook als deel van een Tokonoma opstelling of op een display tafel.

 

Suiseki viewing stone