Bonsai in bloei zijn erg populair en Bonsai met mini-vruchten fascineren bijna iedereen. Maar er zijn een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden wilt u er zeker van zijn dat ook uw Bonsai de gewenste bloemen en vruchten zal krijgen.

Over het algemeen behandeld u een bloem- en/of vruchtdragende Bonsai op een zelfde wijze als enig andere Bonsai. U zult echter teleurgesteld worden als de Bonsai te weinig zonlicht krijgt of wanneer u de boom verkeerd of te vaak snoeit. Ook als de Bonsai te snel groeit door het gebruik van te veel mest of als de grond te droog wordt, dan zult u worden teleurgesteld als er geen bloesem of vrucht aan de Bonsai zal groeien.

 

 

Speciale aandachtspunten voor Bonsai bomen in bloei

Gebruik speciale mest voor bloem en vruchtdragende planten (dit heeft een laag stikstofgehalte en een hogere P en K waarde) verzeker u ervan dat uw Bonsai voldoende zonlicht krijgt en dat de Bonsai nooit uitdroogt, vooral als de bloemen en het fruit begint uit te spruiten.

Als de boom in bloei is, zorg er dan voor dat de bloemen niet nat worden. Hierdoor zou deze snel verwelken. Bescherm dus uw boom tegen regen en bewater alleen de grond, zodat u veel langer van dit prachtige zicht kunt genieten. Bomen in de bloeifase kunnen vaak een afwijkend groeipatroon laten zien. Hiermee moet u rekening houden bij het snoeien.

 

Flowering Azalea bonsai

Bloeiende Azalea

 

Bonsai boomsoorten die bloeien / vruchten dragen

Azalea’s (Rhododendron indicum) bijvoorbeeld, groeien vooral dominant vanuit de basis, de stam. Dit in tegenstelling to vele andere soorten. Het betekend dat de lagere takken sneller zullen groeien dan de takken in de top, welke dus niet te veel gesnoeid dienen te worden. De bloemknoppen worden in de zomer gevormd om in het volgende jaar pas te gaan bloeien. U mag dus pas na de bloei snoeien maar niet te veel, wilt u ook het volgende jaar een bloeiende Azalea hebben.

De Japanse bloeiende Abrikoos bloeit laat in de winter of aan het begin van de lente, voordat de bladeren ontstaan. U mag de takken snoeien na de bloei, maar u moet wel de blad-knoppen herkennen en u ervan gewissen dat er tenminste 1 knop overblijft aan het uiteinde van de tak. Als u de tak zo kort snoeit dat er geen knop meer overblijft, zal de tak zeer waarschijnlijk afsterven.

Er zijn ook soorten, waar de bloem aan het uiteinde van een nieuwe scheut groeit, zoals de Granaatappel, de bougainvillea, de Serissa, de Ganzerik, Pseudocydonia en de Lagerstroemia. Als u wilt dat deze soorten ook bloemen zullen dragen, snoei dan niet voordat de boom ook bloem gedragen heeft.

Veel soorten bloeien ook op korte scheuten van het voorgaande jaar, zoals de Malus, de Meidoorn, de Sleedoorn, de Vuurdoorn en de Sierkwee. U mag de lange scheuten snoeien, maar wees voorzichtig zodat u niet ook de korte scheuten snoeit.

Mocht uw Bonsai te veel bloesem of te veel vrucht dragen, dan moet u de bloesem en de vruchten uitdunnen om te voorkomen dat de boom zwak wordt. De bloesem en de vrucht moet evenwichtig over de boom verdeeld zijn en van gelijk formaat. Dus neem bij het uitdunnen vrucht en bloesem weg, waar te veel is en pluk de grootste en de kleinste bloesem en vruchten weg.

Bij in bloei staande bomen, welke geen vrucht draagt, moet u alle bloemen weghalen als bijna alle bloemen verwelkt zijn. Azalea’s dragen zaden aan de basis van de bloem, maar deze moet u met de verwelkte bloesem verwijderen.

De meeste soorten zijn 1-zijdig, maar een paar soorten zijn 2-zijdig, hetgeen zoveel betekend als dat er vrouwelijke en mannelijke bomen zijn. Alleen vrouwelijke bomen dragen vrucht.

De Japanse Winterbes (Ilex Serrata) bijvoorbeeld is tweezijdig waarbij alleen de vrouwelijke bomen hun lieflijke rode bessen dragen als de vrouwelijk bloesem wordt bestoven. Om dit te bereiken heeft u dus naast een vrouwelijke, ook een mannelijke boom nodig, welke zo dicht mogelijk naast elkaar staan om er zeker van te zijn, dat bestuiving plaats zal vinden. U kunt echter ook zelf met een kleine borstel de bestuiving zelf uitvoeren.

Vogels eten graag van de Ilex bessen net als van vele andere soorten, dus bedenk dat u uw boom moet beschermen tegen vogels als u wilt genieten van het prachtige zicht op op Bonsai.

 

Adenium bonsai tree

Adenium Bonsai

 

Bougainvillea glabra Bonsai

Bougainvillea glabra Bonsai

 

Tiny fruits on the Bonsai

Prachtig fruit op deze Bonsai boom

 

Prunus Bonsai

Prunus

 

Flowering Bonsai

Fel paarse bloemen

 

Crabapple

Crabapple Bonsai

 

Tiny oranges on a Bonsai

Kleine sinaasappels op deze Bonsai

 

Wisteria Bonsai

Wisteria Bonsai boom

 

 

Callicarpa Japonica Bonsai

Callicarpa Japonica Bonsai