In dit artikel laten we zien hoe je een mooie bonsai kan creëren vanuit eenvoudige, en in grote hoeveelheden geproduceerde Ficus bomen.

De Ficus is veruit de populairste boom die door beginners gekozen wordt, omdat hij goed binnenshuis groeit. De meeste als Ficus bonsai verkochte bomen hebben duidelijke gebreken die ontstaan zijn gedurende de te snelle ontwikkeling van deze bomen. Zij worden vaak geproduceerd in grote kwekerijen in China, waar veel beweging gecreëerd wordt in de jonge stammen en daarna met rust gelaten worden om enkele meters hoog te worden zodat de stammen snel dikker worden. Een jaar later worden de stammen teruggesnoeid om kleine bomen te maken, jonge scheuten worden dan geselecteerd om nieuwe takken te vormen. Dit resulteert in kleine ficussen met dikke stammen, een massieve wond aan het eind van de stam en een paar onderontwikkelde takken - ze worden vaak 'Malsai' genoemd.

Voor beginners in de bonsai kunst zijn deze bomen geweldig: ze zijn sterk, kunnen in de huiskamer gehouden worden (als er veel licht is!), groeien snel en zijn erg goedkoop. In dit artikel laten we zien hoe je een verfijnde bonsai ontwikkelt uit een goedkope geïmporteerde ficus.

Ficus Bonsai tree
De ficus voor de styling in de herfst.

Ficus Bonsai tree
Na de styling (foto genomen ongeveer een jaar later).

Video van de styling van de Ficus retusa bonsai

De vorming uitgelegd

Na de aankoop van de Ficus, plaatsten we hem in een grote container en lieten hem ongehinderd groeien gedurende 1-2 jaar. Op deze manier konden de takken zich ontwikkelen en verdikken en was de gezondheid van de boom verzekerd. De onderstaande stappen laten de ontwikkeling van de boom zien over ongeveer een jaar-de totale tijd nodig om de boom te ontwikkelen tot het hier getoonde eindresultaat was maar ongeveer 2 jaar.

Ficus Bonsai tree
Het snoeien is klaar. Bemerk dat na het maken van een snede de wonde onmiddellijk bedekt wordt met wit sap.

Ficus Bonsai tree
Dikke takken terugsnoeien tot jongere groei, die flexibeler zijn en meer bruikbaar in het beoogde ontwerp.

Ficus Bonsai tree
De apex van de ficus bonsai uitdunnen omdat deze nu zeer vol en overgroeid is.

Ficus Bonsai tree
Het snoeien is gedaan en alhoewel de boom er nu veel beter uitziet zullen we hem moeten bedraden om de takken in detail te vormen.

Ficus Bonsai tree
Met behulp van een spandraad brengen we deze dikke tak naar onder. De tak moet wel nog een tijd verder ontwikkelen om de belangrijkste richtingstak van de bonsai te worden.

Ficus Bonsai tree
Vervolgens bedraden we de volledige Ficus bonsai in detail. De draad zal blijven zitten tot hij bijna in de schors snijdt, waarschijnlijk ongeveer 6 maanden.

Ficus Bonsai tree
Zes maanden later verpotten we de boom in de vroege lente. We hebben ook de draad uit de takken verwijderd.

Ficus Bonsai tree
We snoeien de wortels zodat de kluit past in de nieuwe, kleinere bonsai pot. De pot is niet echt geweldig, maar past goed bij de boom. Er zal wel ooit een betere pot gekozen worden voor deze boom.

Ficus Bonsai tree
Met behulp van een chopstick werken we de grond tussen de wortels in. Draag er zorg voor dat er geen open ruimten overblijven, dit is belangrijk voor de gezondheid van de boom.

Nazorg en de volgende stappen

Alhoewel het silhouet van de boom merkelijk verbeterd is, moet de boom nog steeds gedurende een tijd verfijnd worden. Het belangrijkste is dat we de boom regelmatig snoeien (eens per maand van lente tot herfst). Bijkomend willen we de boom ook in een veel mooiere pot verplanten.

Ficus Bonsai tree
De ficus 3 maanden na verpotting, na een vlugge snoei in de late lente.

Voor meer informatie over Ficus Bonsai verzorging ga naar onze website. Abonneer je zeker op ons YouTube kanaal om de komende updates van deze boom te zien!