Leer hoe je een Esdoorn Bonsai maakt van een starterplant. In deze video laten we je zien hoe je een Japanse esdoorn kan vormen door deze te snoeien en te bedraden. Ook wordt de lengte van de stam flink verkort.

Een Bonsai boom kan op veel verschillende manieren worden opgekweekt, uit zaad (wat zeker 5 jaar duurt), of door een kant en klare Bonsai te kopen. Een andere manier is het kopen van een starterplant in een kwekerij of tuincentrum, om deze vervolgens tot Bonsai te vormen. Technieken als snoei, bedraden en verpotten zijn dan erg belangrijk.

In dit artikel tonen we de stappen die we hebben gezet om een Bonsai te vormen uit deze Japanse Esdoorn, een erg mooie starterplant met veel potentie, en dus een prijskaartje van zo'n 120 euro.

Dit is slechts de eerste stap in de ontwikkeling van deze Bonsai, blijf ons volgen op YouTube om de updates te zien!!

Een Japanse Esdoorn Bonsai boom maken

Deze boom is een Japanse esdoorn, ook gekend als de Acer palmatum. Ik denk dat hij 10 tot 15 jaar oud is. In deze film gaan we hem vormen, wat betekent dat we sommige takken gaan snoeien en een beetje gaan bedraden om de takken in positie te plaatsen. Zoals je kan zien is de stam lang en redelijk recht. We zullen ongeveer de helft van de lengte van de stam afsnijden, en dan een nieuwe apex/top maken.

Een Japanse Esdoorn Bonsai boom maken

Om de top van de boom af te zagen gebruiken we een zeer scherpe zaag. Probeer een zuivere, rechte snede te maken.

Een Japanse Esdoorn Bonsai boom maken

Zoals je ook kan zien, verwijderden we de top, maar we lieten ongeveer 2 cm staan van de stam, omdat dat mettertijd zal uitdrogen en afsterven. 

Een Japanse Esdoorn Bonsai boom maken

In de volgende vroege lente, zal deze boom reageren op de grote snede die we maakten door veel nieuwe scheuten en takken te laten groeien.

Een Japanse Esdoorn Bonsai boom maken

Vooral de apex zal sterk beginnen te groeien, en dat is belangrijk omdat dit mettertijd dikker zal moeten worden.

Een Japanse Esdoorn Bonsai boom maken

Zoals altijd probeer je best twee takken te selecteren die ongeveer dezelfde dikte hebben, en bedraad deze met 1 stuk draad. Begin het bedraden met de hoofd takken, en werk zo verder omhoog in de boom. Kleinere, dunnere takken hebben ook een dunnere draad nodig.

Een Japanse Esdoorn Bonsai boom maken

Het zal zeker 5 jaar duren alvorens de apex en de takken voldoende ontwikkeld zullen zijn om te passen bij de dikte van de stam.

Japanse Esdoorn Bonsai boom maken

Leer meer in onze online cursussen!