Kokedama betekent letterlijk 'mosbal'. Het zijn prachtige samenstellingen met varens, bloeiende planten, bamboe of succulenten.

Het maken van een Kokedama kan best lastig zijn, maar als je naar beneden scrolt zal je een stap voor stap uitleg vinden hoe je zelf een Kokedama kunt maken!

 

 

Wat is Kokedama?

Deze kleine mosballen zijn een oude traditie in het Japanse tuinieren, ergens worden zij gerelateerd aan de accent planten die vaak naast de Bonsai worden opgesteld maar ook met ikebana (Japanse bloemstukken). Een Kokedama kan gemaakt worden met een ruim assortiment plantensoorten. Door de wortels te bedekken met een laag plakkerige klei, bedekt met mos kan de typerende ronde vorm gemaakt worden. De Kokedama worden traditioneel gepresenteerd in een ondiepe platte schaal, recentelijk worden ze ook gepresenteerd als hangende planten.

 

Hoe verzorg ik een Kokedama?

Het bewateren van Kokedama is vanzelfsprekend. De beste manier om te bepalen of uw Kokedama water nodig heeft is door te voelen hoe zwaar de bal is. U kunt ook het mos controleren, voelt het droog? Dan dient u te bewateren. De bal van mos ongeveer 5 minuten onderdompelen zou meer dan genoeg moeten zijn om er zeker van te zijn dat uw Kokedama voorzien is van voldoende vocht! De meeste varens en succulenten zullen het binnenshuis goed doen, maar uiteindelijk hangt de beste plaatsing voor uw Kokedama af van de gekozen planten soorten, lees dus altijd de verzorgings- specificaties van uw aangeschafte planten voor u verder gaat. U kunt de bal van mos eenmaal per maand bemesten met vloeibare mest.

 

Voorbeelden van Kokedama

Hier ziet u een aantal prachtige Kokedama ter inspiratie.

 

Kokedama

Kokedama plant (een varen).

 

 

Wat heb ik nodig om een Kokedama te maken?

U heeft een aantal grondcomponenten nodig zoals Spaghnum mos, keto, akadama en water. Natuurlijk heeft u ook een levende plant nodig (probeer een varen bij uw eerste poging) en ook wat draad of lint om alles bij elkaar te binden. Zie de foto's hieronder voor meer informatie.

 

Kokedama - benodigdheden

De grondsoorten: Akadama (Japanse gebakken klei korrels), Keto (een Japanse plakkerige klei), Spaghnum mos en water. Als u geen keto heeft kunt u ook potgrond gebruiken.

 

Kokedama - benodigdheden

Een varen is sterk en goed voor beginners maar u kunt ook een bloeiende plant, succulenten of bamboe gebruiken!

 

Kokedama - benodigdheden

Als laatste heeft u nog draad en mos nodig. Het mos kunt u zelf verzamelen uit uw tuin, park of bos.

 

Laten we kijken hoe u zelf uw eigen Kokedama kunt maken! Deze foto's behoren tot Art Kokedama.