Bonsai is een stukje natuur. Eigenlijk is het meer dan alleen dat, het is een kunstvorm dat onze liefde en onze eerbied voor de natuur weergeeft. Om geïnspireerd te raken, voor het creëren van een Bonsai, is niets meer nodig dan het observeren van de natuurlijke vormen en landschappen in ons eigen hoofd.

Wanneer u de gelegenheid hebt om van uw eigen omgeving te genieten of als u andere landschappen dan uw eigen omgeving kunt bewonderen, neem deze dan in uw gedachten op en gebruik die gedachten om uw eigen kunstwerk te maken.

 

 

De verschillende landschappen

Er zijn vele verschillende landschappen die als Bonsai in uitingsvorm gegoten kunnen worden. Hierbij kunnen alle beelden die u al in uw hoofd heeft van natuurlijke voorbeelden van Bonsai en hun omgeving zeer behulpzaam zijn om uw eigen kunstwerk te creëren.

Bergterreinen zijn een belangrijk onderwerp bij Bonsai composities. Wandel en klim ’s door een berg terrein of houd u ogen open als u aan het skiën bent en u zult de omgeving met andere ogen leren zien.

Oude coniferen, verbazingwekkende rotsen, eeuwenoud dood hout met prachtige texturen, extreme boomvormen gemaakt door meedogenloos weer, stormen, het gewicht van sneeuw, lawines, vallende stenen.

Zoek naar natuurlijke en gemaakte watervallen die uit steile rotswanden komen. Neem veel foto’s, zodat u steeds een duidelijke herinnering heeft voor uw werk.

Ook in lage landen zult u veel interessante bomen en landschappen aantreffen. Grote oude loofbomen in de weiden, fabelachtige bossen of dorpjes met lieflijke bloemen en oude vruchtdragende bomen bij boerderijen en tuinen.

Als u naar het strand gaat, kijk dan naar kustbebossing en dramatisch, door de wind gevormde bomen. De vormen zijn fascinerend en als Bonsai erg moeilijk om overtuigend te creëren. Natuurlijke voorbeelden kunnen u helpen veel te begrijpen waar het om gaat.

Mocht u houden van geïmporteerde Aziatische of tropische soorten, kijk dan naar foto’s van die soorten in hun natuurlijke omgeving en dat specifieke landschap waarin ze thuis zijn. Op het internet en in geïllustreerde boeken en ook bij TV documentaires kunt u ook veel ideeën opdoen.

Reis zoveel als u kunt! Wandel en ontdek de schoonheid en zie de verassingen die de natuur voor u in petto heeft. Vind het met al uw zintuigen, kijk, voel, ruik, proef! Mis geen enkel detail, neem een macro lans mee en neem foto’s van zelfs de kleinste details zoals bast patronen, rottend doodhout, bladeren, bloemen en vrucht!

 

Inspiratie voor je Bonsai

Bekijk de typische groeipatronen van de boomsoort, de stam en de vorm van de takken en bladeren en hoe dit samenspeelt. Herken en herinner de kruiden en onkruiden die in die rondom die specifieke bomen groeien alsook de (korst-) mossen en de varens die bij speciale bomen of in specifieke landschappen groeien. Bedenkt u ook de dieren die zich verschuilen in de bladeren of die van de vrucht van die bomen leven.

Al deze kennis zal u helpen een overtuigend en pakkende Bonsai te creëren die ooit ook op een tentoonstelling zal staan.

 

Nature and bonsai

 

Nature

 

Nature shot

 

Nature trees

 

Windswept tree

 

Tree

 

Tree

 

Tree in national park

 

Tree on countryside

 

 

 

Trunks from a fallen tree

 

Windswept trees