Bonsai bomen zijn levende kunstobjecten, sommige beroemde bomen zijn honderden jaren oud. Deze bomen zijn onbetaalbaar en als deze al te koop worden aangeboden, erg duur. Maar tegelijkertijd kunnen we ook voor een paar euro een Bonsai aanschaffen bij een lokaal tuincentrum.

Dus wat voor prijskaartje hang je bij een boom? Wat zijn ze waard, welke prijs is representatief voor een bepaalde boom? In dit artikel noemen we belangrijke variabelen en kijken we naar een aantal Bonsai bomen die te koop zijn.

 

 

De prijs van een Bonsai; waar letten we op?

Prijzen van Bonsai variëren per verkooppunt en per regio. Goedkope bomen (rond 20 euro) zijn te koop bij tuincentra, maar kwaliteitsbomen zijn schaarser. En bomen van de hoogste kwaliteit (erg oude bomen die, vaak in Japan, al generaties lang onderhouden zijn) zijn zeer zeldzaam.

Door strenge restricties is de import van deze kwaliteitsbomen van Japan naar Amerika en Europa beperkt. De meeste boomsoorten moeten eerst ontdaan worden hun grondmengsel en voor maanden (of zelfs jaren) in quarantaine staan. Het volledig verwijderen van het grondmengsel bij oude bomen geeft een hoog risico, slechts enkele soorten kunnen hier tegen. Eenvoudige economie; bij schaarste gaan de prijzen omhoog.Maar eerst focussen we ons op het goedkope en middelmatige kwaliteit materiaal. De prijs van een Bonsai hangt af van verschillende factoren, het meest noemenswaardig is leeftijd en ontwerp.

 

Hoeveel kost een Bonsai? Leeftijd en historie

Bonsai worden vaak beschouwd als oud, duur en onmogelijk om in leven te houden. Simpel gezegd kunnen we zeggen dat hoe volwassener de boom er uitziet, hoe hoger de prijs is. De duurste bomen die we kennen (zie afbeeldingen hieronder) zijn allemaal oud zijn staan al generaties lang in een pot.

 

Ontwerp en tapsheid van de stam

De meeste goedkope Bonsai zijn gekweekt in China. Hier worden ze binnen drie tot vijf jaar opgekweekt van stek tot plant van twee meter hoog. Als de stam dik genoeg is dan worden deze gesnoeid tot geringe hoogte, waarna nog een jaar besteed wordt aan het uitgroeien van een paar nieuwe takken. Het flink laten groeien van een boom en dan radicaal terugsnoeien is de snelste manier om een dikke stam te kweken, maar uiteraard zal het litteken altijd zichtbaar zijn. Ook zal de stam op deze manier geen tapsheid verkrijgen.

De prijs van een Bonsai hangt sterk af van de hoeveelheid tijd er in die boom gestoken is. De snelle manier van het kweken van Bonsai is goedkoop, maar het resultaat is niet erg mooi. De combinatie van een dikke stam en tapsheid is duur, doordat het meer tijd kost om het zo te kweken.

Conclusie: een dikke stam met een aantrekkelijke tapsheid kan alleen verkregen worden door vele jaren werk. Daarom is dit duur.

 

Pot en boomsoorten

Bonsaipotten zijn er in vele prijzen en die hangt voor een groot deel af van de leeftijd ervan. Oude antieke potten uit China en Japan kunnen duizenden euro’s kosten, als ze al te koop worden aangeboden. Nieuwe, in een fabriek vervaardigde potten kosten slechts enkele euro’s. Prijzen van nieuwe, handgemaakte potten, hebben flink variërende prijzen.

Tenslotte zijn sommige boomsoorten zeldzaam of moeilijk te kweken, en daarom duurder.

 

 

 

Bonsai en hun prijskaartje

 

 

Bonsai prijsvoorbeelden, van duur naar goedkoop

Most expensive Bonsai tree

Hoe duur kan een Bonsai zijn? De duurste Bonsai is deze eeuwenoude Den, verkocht voor 1.3 miljoen dollar op de International Bonsai Convention in Takamatsu, Japan.

 

Kunio Kobayashi Bonsai

Onbetaalbaar…. Een bijzondere boom die zeer bekend is vanwege zijn hoge leeftijd; de boom is meer dan 800 jaar oud.

 

Old Bonsai tree that survived the Atomic bom at Hiroshima

Niet te koop, en zal nooit te koop komen. Deze boom is al bijna 400 jaar als Bonsai getraind, het resultaat van zes generaties hard werken en geduld van de familie Yamaki. Maar wat de boom helemaal bijzonder maakt is dat hij in Hiroshima was toen de atoombom in 1945 daar viel. De boom overleefde en werd later gedoneerd aan het National Bonsai & Penjing Museum in Washington (met dank aan het museum voor de afbeelding).

 

Expensive bonsai

Nog steeds een dure Bonsai, maar veel beter te betalen als de voorbeelden hierboven. Dit exemplaar was te koop voor 90.000 dollar. Het is een oude boom met een spectaculaire stam, de reden waarom deze zo duur is. Met dank aan S-Cube voor de afbeelding.

 

Ficus

Ficus after

Ficus Bonsai voor en na de vormgeving. Dit materiaal is vele malen goedkoper omdat de plant jonger is; deze plant kan aangeschaft worden voor rond de 50 euro. Bekijk ook ons Bonsai te koop artikel (lijst van Bonsaishops).