大宮盆栽村 - Voor Bonsai liefhebbers die Japan bezoeken is Omiya een oude bekende. Het dorp beslaat een plezierige buurt in de wijk Omiya in Tokyo. Er zijn een stuk of twaalf top Bonsai kwekerijen.

De tuinen kunnen bezocht worden als een dagtrip in Tokyo. Hou er rekening mee dat het er naarmate de dag vordert drukker wordt. Het is dus verstandig op tijd te komen. De meeste tuinen zijn gesloten op donderdagen.

Het Omiya Bonsai Art museum is een recente aanwinst voor het Bonsai dorp (het opende zijn deuren in 2010). Het museum heeft een prachtige collectie van meesterwerken en heeft regelmatig bijzondere exhibities. Binnen in het museum wandel je langs meerdere prachtige tokonoma displays voordat je de tuin betreed. Al met al een prachtige plek om te bezoeken.

Het huis van de vier seizoenen (House of four seasons) is ook een bezoek waard. Hier hebben ze onder andere informatie over plekken waar je workshops kan volgen en waar beurzen te bezoeken zijn. In het museum zelf kan elke derde zondag van de maand een workshop gevolgd worden, tussen 1:30 en 3:00 (2500 Yen). Van 3 tot 5 mei wordt hier een lokaal Bonsai festival gehouden.

 

 

De Bonsai tuinen in Omiya

Omiya Bonsai Art Museum, Manseien, Tojuen, Seikouen, Kyukaen, Fuyoen en Shoutouen.

 

Filmpje over het Omiya Bonsai village

 

Bonsai tuinen in Omiya

 

Omiya Bonsai Art Museum (さいたま市大宮盆栽美術館)

Het Omiya Bonsai Art museum bevindt zich vlakbij Manseien. Hier vind u een verzameling uitzonderlijke bomen. Verder biedt het Bonsai museum inzicht in de geschiedenis, cultuur, gereedschappen en potten.
Adresse des Museums: 2-24-3 Toro- cho, Kita Ward, Saitama City, Saitama, 331-0804. (Tel. +81 (0)48 780 2091)
Adres: 2-24-3 Toro- cho, Kita Ward, Saitama City, Saitama, 331-0804. (Tel. +81 (0)48 780 2091)
Openingstijden: 9:00 tot 16:00/16:30. Het museum is gesloten op donderdagen en bepaalde feestdagen. Toegangsprijs: 300 Yen.
Er wordt hier Engels gesproken
Museum website: bonsai-art-museum.jp

 

Mansei-en (蔓青園)

Mansei-en is zonder twijfel het hoogtepunt van een bezoek aan Omiya, en zou als laatste ingepland moeten worden. De top Bonsai zijn prachtig tentoongesteld en binnen staan complete opstellingen compleet met accentplanten en scrolls. De tuin is al sinds de 19e eeuw in bezit van de Kato familie. Hier mogen geen foto’s gemaakt worden.
Manseien adres: 285 Bonsai-cho (Tel. 048-663-3991).
Er wordt hier Engels gesproken

 

Toju-en (藤樹園)

Iets verder van het Omiya-Koen treinstation is Toju-en. Deze kwekerij heeft enkele mooie Bonsai. Deze kwekerij biedt ook cursussen aan in het weekend.
Tojuen adres: 247 Bonsai-cho (Tel. 048-663-3899).
Er wordt hier geen Engels gesproken

 

Seikou-en (清香園)

Seiko-en heeft een van de mooiste Bonsai verzamelingen in Omiya. De tuin is opgezet door Mr Yamada en zijn vader, en is de enige tuin in Omiya waar een toegangsprijs wordt geheven. Je mag hier geen foto’s nemen. Seikou-en is ook de plek waar Saika Bonsai te vinden is. Saika is een soort combinatie van Ikebana en Bonsai: -Het opmaken van bloemen maar dan met levende planten.
Seikoen adres: 268 Bonsai-cho (Tel. 048-663-3991)
Er wordt hier Engels gesproken
Website: seikouen.cc

 

Kyuka-en (九霞園)

Dit is de tuin van Murata Yokiu en heeft meerdere interessante bomen. Hoewel ze niet zo mooi uitgestald zijn als in andere tuinen, zijn de bomen zeker de moeite van een bezoek waard.
Kyukaen adres: 131 Bonsai-cho (Tel. 048-663-0423).
Er wordt hier Engels gesproken

 

Fuyo-en (芙蓉園)

Deze kwekerij is vlak bij het treinstation en is eigendom van Hirosi Takeyama. Het is een mooie tuin met meerdere meesterstukken.
Fuyoen adres: 96 Bonsai-cho (Tel. 048-666-2400).
Er wordt hier geen Engels gesproken

 

Shoutouen (松濤園)

Deze tuin is veel kleiner dan de gemiddelde tuin in Omiya. Maar ondanks de grootte, staan hier een aantal bijzondere bomen. De vriendelijke eigenaar, Taeko komuro, verkoopt ook potten en shohin.
Shoutou-en adres: 112-4 Bonsai-cho (Tel. 048-652-1033)
Er wordt hier geen Engels gesproken

 

Kaart van Omiya Bonsai village

(Ōmiya Bonsai-mura, dichtbij Bonsai-cho)

Omiya Bonsai village map

Omiya Bonsai Art Museum (1), Manseien (2), Toju-en (3), Seikou-en (4), Kyuka-en (5), Fuyo-en (6) en het Bonsai restaurant (a).

Google map: Omiya Bonsai Village map.

 

De route

Zowel het Toro als het Omiya Koen station ligt midden in het dorp. Alle kwekerijen zijn op loopafstand van beide stations. Voor Toro: neem de JR Utsunomiya lijn vanaf Ueno (Tokyo), de rit duurt ongeveer 30 minuten. Voor Omiya Koen: Neem een trein vanaf elk willekeurig hoofdstation in Tokyo naar Omiya en pak dan de Tobu Noda lijn. Stap uit op Omiya Koen. Reken op een reistijd van 50 minuten.

 

 

Omiya Bonsai Village

Omiya Bonsai