In dit artikel helpen we beginners een goede bonsai uit te kiezen, om zo veel problemen te voorkomen! De juiste boomsoort kiezen hangt af van waar je je boom wil plaatsen- binnen of buiten.

Bij de keuze van je eerste bonsai boom is het cruciaal de juiste boomsoort te kiezen. Tropische en subtropische boomsoorten kunnen binnen gehouden worden, terwijl bomen van een gematigd klimaat enkel buiten gehouden kunnen worden. Voor we indoor en outdoor bonsai in detail gaan bespreken en een boomsoort aanraden, is het belangrijk dat we begrijpen waarom dit onderscheid zo belangrijk is. Onze woonruimtes hebben stabiele, hoge temperaturen, een lage lichtintensiteit en lage vochtigheidsniveaus. Gematigde bomen kunnen binnen niet gehouden worden omdat ze een periode van winterslaap nodig hebben, met fluctuaties in temperatuur en zeer veel licht. Dus voor onze binnen omgeving moeten we een tropische of subtropische boom kiezen. Maar zelfs dan zijn de lage lichtintensiteit en vochtigheid verre van ideaal. We zullen enkele specifieke bomen benoemen die het binnen goed doen. Enkele andere selectie factoren zijn je persoonlijke smaak en je budget.

Ficus Bonsai for Beginners
De populairste indoor bonsai boom voor beginners; de Ficus retusa.

Een indoor bonsai kiezen

Hieronder delen we onze tips voor bonsai die goed binnen gehouden kunnen worden. Deze kunnen allemaal overleven in ons binnenhuis klimaat, alhoewel sommigen wat sterker zijn dan anderen.

#1: De populairste indoor bonsai

Veruit de populairste beschikbare indoor bonsai, de Ficus (Ficus retusa) is een veerkrachtige boom, met prachtige bladeren en een fijne vertakking. Hij houdt van een hoge luchtvochtigheid en heeft zelfs luchtwortels in de tropen, maar doet het ook goed in onze living. Plaats hem zeker op een plek met veel licht, bij voorkeur enkele uren per dag direct zonlicht. Dat betekent meestal dat je hem recht voor een zonnig raam plaatst. Geef hem water alvorens de grond volledig uitgedroogd is want de ficus verdraagt geen korte periodes van droogte!

#2: De gemakkelijkst te verzorgen indoor bonsai

Als je zoekt naar de gemakkelijkst te verzorgen indoor bonsai, is je beste keuze de Jade (Portulacaria afra). Deze boom is een vetplant, wat betekent dat hij lange perioden dan droogte kan overleven omdat hij water opslaat in zijn bladeren. Hij heeft veel licht nodig, met minstens een paar uur direct zonlicht elke dag. De enige plaats waar hij het goed doet is recht voor een zonnig raam.

Indoor Bonsai trees
Indoor bonsai bomen, een Ficus,Carmona en een Chinese iep.

Een outdoor bonsai boom kiezen

As je je boom buiten wilt plaatsen zijn je mogelijkheden oneindig veel groter. Een boomsoort kiezen kan een beetje moeilijker zijn afhankelijk van je lokale klimaat. Een inheemse boom kiezen is altijd een goed idee, maar hou er rekening mee dat veel vorstbestendige soorten toch vorstbescherming nodig hebben als ze in ondiepe bonsai schalen geplant zijn. Wat volgt is een lijst van boomsoorten die het goed doen in de meeste klimaten, maar lees zeker onze outdoor bonsai post voor meer gedetailleerde informatie.

#1: De populairste outdoor bonsai

De populairste outdoor bonsai is de Jeneverbes (Juniperus). Zijn fijn groen loof en prachtige doodhout kenmerken maken dat deze boom in het oog springt. Maar de reden dat we hem aanbevelen aan beginners is dat hij algemeen beschikbaar, betaalbaar en zeer sterk is.

#2: Andere outdoor opties

Enkele andere populaire outdoor boomsoorten zijn de Japanse esdoorn (Acer palmatum) en de Chinese Iep ( Ulmus parvifolia). De esdoorn is bekend voor zijn prachtige herfstkleuren, maar heeft in de meeste gebieden wat winterbescherming nodig.

Outdoor Bonsai trees
Populaire outdoor bonsai bomen: een jeneverbes, den en Japanse esdoorn.

Wat is de beste bonsai voor beginners?

Het antwoord is: het hangt er van af. Als je een bonsai binnen wil houden is ons advies een Ficus of een Jade te kiezen. Voor buiten is een jeneverbes een mooie en sterke boom.