“Help! Mijn bonsai gaat dood!” Jammer genoeg lezen we dit maar al te vaak op onze forums. Dus hebben we een handleiding geschreven om Bonsai die het even zwaar hebben weer tot leven te wekken. Deze handleiding beschrijft de stappen die nodig zijn om je bonsai te redden.

 

Slecht nieuws...

Bomen sterven meestal niet door hun hoge leeftijd, dus heb je ergens iets fout gedaan bij de verzorging van je bonsai. En nu dat je eindelijk deze pagina gevonden hebt, ben je wellicht al te laat.

En het goede nieuws? Hoe wek je een bonsai terug tot leven?

Er is hoop dat we je boom kunnen redden. De zorg voor een bonsai is niet zo moeilijk. Maar we schatten dat meer dan 75% van alle nieuw aangekochte bonsai sterven in de eerste maand. Volg de onderstaande stappen om met succes je bonsai te onderhouden.

 

 

STAP 1 - identificatie van je boom

Allereerst moet je weten welke boomsoort je hebt. Een indoor bonsai heeft een totaal verschillende verzorging nodig dan een outdoor bonsai. Je moet de zorg voor je bonsai aanpassen aan zijn specifieke wensen.

Hoogstwaarschijnlijk heb je een Juniperus/jeneverbes. Indien niet zou het een Ficus kunnen zijn. Als je niet zeker bent, volg dan onze handleiding "identificeer mijn bonsai" (opent een nieuw scherm).

 

 

Een populaire grootte en vorm van een Juniperus bonsai

Een populaire grootte en vorm van een Juniperus bonsai.

 

STAP 2 - Leer over de specifieke wensen van je bonsai

Hoogstwaarschijnlijk, nu dat je over de specifieke wensen van je bonsai gelezen hebt, weet je nu wat je mis gedaan hebt. Hier zijn je opties:

#1 Fout: vergeten water te geven

Bonsai bomen worden in kleine potten geplant, ze hebben dus weinig voorraad wat betreft water en voedingsstoffen. Als je je bonsai vergeten bent water te geven tot de grond volledig uitgedroogd is, drogen de wortels uit en sterven ze. Binnen enkele dagen zal je de bladeren van je boompje zien verwelken en afvallen, of in het geval de je een groenblijvende soort hebt zal het loof langzaam geel worden. Als de wortels volledig uitgedroogd zijn kan je de boom niet meer redden. Als de wortels nog niet volledig uitgedroogd zijn kan je de boom redden door van nu af aan de boom op de juiste manier water te geven.

 

#2 Fout: een buitenboom binnen zetten

De jeneverbes/Juniperus is een van de meest voorkomende bonsai bomen voor beginners, maar het is een buitenboom. Als deze binnen geplaatst wordt zullen zijn loof geel worden en zal de boom langzaam sterven. Nu dat je je boomsoort geïdentificeerd hebt weet je waar je hem moet plaatsen. Algemeen plaats je een binnenbonsai aan een venster aan de zuidkant en plaats je een buitenbonsai op een lichte plaats, ietwat beschermd tegen felle wind. Lees meer over binnenbonsai en buitenbonsai zorg.

 

#3 Fout: te veel water gegeven

Ik heb eerder het belang van bonsai grond uitgelegd, sommige grondsoorten houden zeer goed water vast en dat kan in dit geval een echt probleem zijn. Als je boom in een waterhoudende grond geplant is en altijd nat staat kunnen de wortels gaan rotten en sterven. Vergeten je boom water te geven kan hem binnen de paar dagen doen sterven, een boom die constant te nat staat door teveel water te geven kan er weken over doen om te sterven.

 

#4 Fout: niet genoeg licht

De meeste, zo niet alle binnen bonsai zijn (sub) tropische boomsoorten. Dit betekent dat ze veel licht nodig hebben, en in de meeste van onze huizen is het simpelweg niet licht genoeg. Plaats je boom aan een raam aan de zuidkant.

Lees meer over het kiezen van de juiste plaats voor je boom.

 

#5 Fout: te lage luchtvochtigheid

Zoals hierboven gezegd zijn de meeste – zo niet alle- binnen bonsai (sub)tropische soorten. Naast veel licht hebben ze meestal ook behoefte aan een hoge luchtvochtigheid, net het tegenovergestelde van onze droge huizen met een zeer lage luchtvochtigheid . Komt daarbij dat de meeste bomen op een vensterbank boven de verwarming geplaatst worden waardoor de lucht nog droger is. Plaats je schaal op een ruime onderschotel met wat fijn grind, met een laagje water, om de luchtvochtigheid wat hoger te maken.

 

#6 Fout: geen geduld

Sommige beginners proberen hun boom iedere week te restylen, je hoeft geen plant expert te zijn om je te realiseren dat niet zal werken. Grote veranderingen aan je bonsai (zoals verpotten of grote snoeiwerken) mogen slechts 1 maal per jaar gedaan worden, op het juiste moment in het jaar. Tussen deze stylingen zorg je voor je boom en snoei je enkel voor de vorm te behouden, maar draag er zorg voor geen grote veranderingen te doen meer dan 1 keer per jaar.

 

STAP 4 - in het geval dat je geen van deze fouten gemaakt hebt

In het hoogst onwaarschijnlijke geval dat je boom aan het sterven is zonder enige van de beschreven fouten is de enige overblijvende optie dat je boom geïnfecteerd is met een of andere plaag. Controleer de bladeren van je boom zorgvuldig op insecten en haal de boom voorzichtig uit zijn pot om te zien of er geen insecten in de wortelmassa zitten.Lee s meer over bonsai plagen en ziektes of plaats een paar foto’s in ons bonsai forum om hulp te krijgen.

 

STAP 5 - je bonsai boom redden

Het enige dat je kan doen is om de juiste zorg aan je boom te geven van nu af aan. Vergeet nooit water te geven en plaats hem op de juiste locatie. Hopelijk zal je boom herstellen!

 

STAP 6 - je lange termijn plan

Bonsai bomen verzorgen is een fascinerende hobby, het is dus zeer jammer dat zo veel beginners falen om hun boom in leven te houden, vooral omdat bonsai verzorging niet zo moeilijk is. Wetende welke boomsoort je hebt en wat je bonsai nodig heeft is alles wat er toe doet. Blijf leren en verbeteren!