In het onderdeel "Vormen" hebben we enkele basistechnieken behandeld over de vormgeving van Bonsai. In dit onderdeel bestuderen we meer gevorderde technieken van Bonsai stilering.

Matt Reel stileert een Bonsai

In dit onderdeel bespreken we de volgende gevorderde technieken; bladsnoei, het creëren van doodhout, het belang van de wortelvoet (Nebari), het vormen van de stam en hoe we een rotsbeplanting of woudbeplanting kunnen maken. Laten we direct beginnen.

Door bladeren van een Bonsai te snoeien dwing je de boom om nieuwe bladeren te maken, wat leidt tot kleinere bladeren en een toename van fijne vertakking.

Lees meer

Bonsai Beginners Cursus

Het tonen van dood hout op Bonsai, in de vorm van jin of shari, kan het karakter van de boom aanzienlijk versterken. Een "jin" is een kaal stuk tak zonder bast en een "shari" is een ontbast deel van de stam.

Lees meer

In het japans: Nebari - Een zeer belangrijk aspect van een Bonsai is de nebari; de oppervlaktewortels die visueel evenwicht en stabiliteit bieden aan een boom. Het creëren van een nebari kan met behulp van twee methoden: door het regelmatig wegsnoeien van naar beneden groeiende wortels of door toepassing van ‘afleggen’. Beide methoden zullen hieronder gedetailleerd worden beschreven.

Lees meer

De stam van een Bonsai verdient speciale aandacht, want het is een van de meest opvallende kenmerken van een boom. De volgende kenmerken zullen worden besproken: de wortelvoet, tapsheid, dikte en algemene vorm van de stam.

Lees meer

Bonsai Beginners Cursus

In het Japans: Yose-ue - Hoewel Bonsai bomen vaak individueel geplant worden, worden bomen in de natuur juist meestal in groepen aangetroffen. Voor het creëren van een Bonsaibos (of groepsbeplanting) hebben we een oneven aantal bomen nodig, gewoonlijk van dezelfde soort. Een oneven aantal leidt tot asymmetrie; een natuurlijke eigenschap. Als de bosbeplanting uit veel bomen bestaat, is een oneven aantal niet meer nodig.

Lees meer

In het Japans: Seki-joju / Ishisuki - De aanblik van bomen die in of op rotsen groeien, kan behoorlijk dramatisch zijn, omdat deze bomen moeten strijden om in een moeilijke omgeving voedingsstoffen te vinden. In Bonsai kunnen deze landschappen nagemaakt worden, vaak doet men dit met dennen of coniferen. Deze handleiding beschrijft in detail hoe je een rotsbeplanting kunt maken.

Lees meer

Het gebruik van aluminium- en koperdraad bij het vormgeven van Bonsai is een relatief recente ontwikkeling, stammend uit de 20ste eeuw.

Lees meer

Inloggen Registreren